A tökéletes főtt kukorica készítésének titkai

Tények, praktikák és tévhitek a finom csemegézéshez.
Kapcsolódó cikkek

Van egy pár dolog, amire érdemes odafigyelni, ha finom csemegekukoricát szeretnénk vásárolni.

Fontos a minőség

  1. Az első és legfontosabb, hogy nézzük meg, hogy milyen a színe, mert sokan takarmánykukoricát árulnak csemegekukorica néven. Tudni kell, hogy a takarmánykukorica sötétebb, míg a csemegekukorica sokkal világosabb, vajszínű.
  2. A kukorica frissességét úgy tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy megtapintod a „bajuszt”. Ha az száraz, a kukoricát több napja szedték, a szemek megkeményedtek, hosszabb főzési idő után sem puhulnak meg igazán.
  3. Hasznos, ha lebontjuk a kukorica héját is, és megnézzük, hogy  cső mennyire egészséges szemeket tartalmaz.
  4. Ezután a körmünket nyomjuk picit a szembe, és figyeljük meg, hogy jön-e ki belőle tejszerű nedv. Amennyiben igen, akkor jól választottunk!

Tévhit, hogy a csemegekukoricát sokáig kell főzni. Sőt! Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. Fontos, hogy annyi vizet öntsünk az edénybe, amennyi ellepi a kukoricákat. Általában forrástól számított 7-10 perc alatt puhára fő. Ha elkészült vegyük ki a vízből! A főtt kukorica ízesebb, ha tisztítás és a bajusz eltávolítása után a burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe. Általában nem szokták sós vízben főzni, de kevés sóval főzve talán még finomabb. Frissen vajjal megkenve pedig igazi ínyencség.

Mit érdemes tudni a kukoricáról? 

Ínyenc fűszerezési ötletek grillezett kukoricához
Sóval és vajjal sem rossz, de ezek az ötletek egy fokkal jobbak. Talán kettővel is.