A virágok konyhai felhasználása már évezredekre nyúlik vissza, hiszen a kínaiak, a görögök és a rómaiak is felhasználták étkezésükhöz. Sok nemzet használja ma is, gondoljunk az olasz vagy az indiai gasztronómiára. A virágok hozzáadásával nem csak színt vihetünk az ételekbe, hanem kis szeszéllyel különleges ízvilágot is alkothatunk.
Ma már nem ritka, hogy virágszirmokat használnak salátákban, teákban, sőt desszerteket díszítenek vele, kreatív felhasználási lehetőségei sokakat inspirálnak.
A virágok biztonságos felhasználása
- Mielőtt a virágkonyha rejtelmeibe mélyednénk, az első lépés a virágok megismerése legyen, mert bármilyen kedves dolog a virágokkal való konyhai művészet, jó, ha tudjuk, hogy akadnak halásosak is. Éppen ezért, ha bizonytalanok vagyunk egy-egy növény felismerését illetően, forduljunk szakemberhez.
- ha mód van rá, akkor olyan virágokat együnk, amit mi magunk termesztettünk, vagy tudjuk, hogy honnan származik. A virágüzletből vagy nagyobb kereskedésekből származó virágokat valószínűleg peszticidekkel vagy egyéb vegyi anyagokkal kezelték.
- Soha ne használjunk közút mellől, városi parkokból szedett virágokat. Mindkettőt peszticidekkel vagy gyomirtó szerekkel kezelték, ráadásul a benzingőzben lévő káros anyagok islerakódnak a növényekben.
- Ne sajnáljuk az időt, szedjük le a szirmokat a csészelevelekről, tisztítsuk meg, mielőtt a tányérunkra tesszük.
- Ha allergiásak vagyunk, csak fokozatosan vigyük étrendünkbe az ehető virágokat, mert súlyosbíthatja az allergiát.
- A virágok friss állapotának megőrzéséhez tároljuk nedves papírtörölközőkön, és tartsuk egy légmentesen lezárt, lehetőleg üvegedényben.
Ehető virágok
- Allium – Az alliumcsalád minden virága (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) ehető és ízletes!
- Angelika – Fajtától függően a virágok világos levendula-kéktől a mély rózsáig terjednek, és édesgyökérszerű ízűek.
- Ánizs – Mind a virágok, mind a levelek finom ánizsos vagy édesgyökér ízűek.
- Rukkola – A virágok kicsik, és olyan ízűek, mint a levelek. Színük fehér sötétlila csíkokkal vagy sárga.
- Búzavirág – Csak a szirmokat együk, a virág többi része kesernyés.
- Bazsalikom – Több féle színű virága (fehér, rózsaszín, levendula) hasonló ízű, mint a levele, csak enyhébb karakterű.
- Méhbalzsam – A piros virágok menta ízűek.
- Gyermekláncfű – Bővebben a pitypangról itt írtunk.
- Borágó – Szép kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
- Körömvirág – szirmai enyhén csípősek, fűszeresek.
- Szegfű – A szirmok édesek, illatosak.
- Kamilla – A virágok édes ízűek és gyakran használjuk teaként. A fészekvirágokra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.
- Zamatos turbolya – Virágai is finomak.
- Krizantém – Csak a szirmokat használjuk. Egy kicsit keserű, eges fajták csípősek.
- Koriander – Ez az a növény, amit sokan nem kedvelnek íze, illata miatt, pedig virága is gyógyhatású. Használjuk frissen, főzés nélkül, salátákba!
- Citrusfélék – Virágaik édesek és nagyon illatosak.
- Kapor – A sárga virágai olyan ízűek, mint a növény levelei. Cukorbetegek fogyasszanak belőle minél többet!
- Margaréta- Ezek a legkevésbé ízletes szirmok, viszont remekül mutatnak a tányéron.
- Édeskömény _ A sárga édeskömény virágainak íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, és szintén gyógynövény.
- Fukszia – Virágaival gyönyörűen díszíthetjük köreteinket.
- Hibiszkusz – Karakteresen savanyú íze miatt óvatosan használjuk a főzéshez.
- Mályvarózsa – Ízletes, vegetáriánus köretek fontos kelléke.
- Impatiens ( nebáncsvirág) -Nincs jellegzetes íze, leginkább díszítéshez használhatjuk.
- Jázmin – Teája igazi csemege, de édes ételekhez is jól illeszthető.
- Vadárvácska – Imádnivalóan finom, menta íze kiváló salátákhoz, tésztákhoz, gyümölcsös ételekhez.
- Levendula – Édes, fűszeres íze egyaránt illik a sós és édes ételekhez.
- Citromfű – Fehér színű virágai citromos ízűek, teákhoz, desszertekhez használjuk.
- Menta – Ma már több változata is létezik, illatuk, ízük, intenzitásuk is ennek függvénye.
- Sarkantyúka – Az egyik legkedveltebb ehető virág, ragyogóan színezettek, édes, fűszeres ízűek, jól illik salátákhoz, körethez.
- Oreganó – Virágainak íze leveleihez hasonló, annak enyhébb változata. Antibakteriális hatása közismert.
- Torma – Virágai borsos ízvilágúak.
- Rózsa – Minden rózsaszirom ehető, a sötétebb színűek intenzívebb ízűek. Tökéletesek az italokhoz, desszertekhez, valamint különböző dzsemekhez.
- Rozmaring – Íze a növény leveleinek enyhe változata.
- Zsálya – Levélhez hasonló ízvilág.
- Kakukkfű – Karakteres ízvilága miatt csak óvatosan használjuk, apró virágaival viszont kedvesen, diszkréten díszíthetünk.
- Sütőtök – Nincs jellegzetes íze, de virága különleges dekorációja lehet egy-egy kompozíciónak.
- Napraforgó – Igen sokoldalú növény. Szirmai ehetők, íze az articsókához hasonlít.
Címlapfotó: lobo-na-porta