Otthon készült

14 érv, miért gyűjtsük a gyermekláncfüvet – Mutatjuk, mit készíthetünk belőle

Fekécs Edit
Fekécs Edit

2017. 04. 24. 15:44

Míg a legtöbb kertészkedő a pitypangot gyomnövénynek tekinti, mások csodanövénynek ismerik el, amely nemcsak betegséget gyógyít, hanem rendszeresen fogyasztott táplálékként az egészségünket is védi.
Korábban a témában:

A gyermekláncfű népies nevei: barátfej, pitypang, barátfű, békavirág, bimbófű, kákics, dandelion, oroszlánfog, pongyola pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, buborékfű, éjjeli lámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág, tejesfű virág.

Többnyire április-májusban virágzik. A gyökereket kora tavasszal szedik, hosszában vágják, szellős helyen szárítják. A leveleket szárítás céljára a májusi telihold idején a legalkalmasabb gyűjteni.

Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, tavasszal, de még inkább ősszel a gyökerét, a virágzás idején a szárát.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Fő hatóanyagai a keserűanyagok, triterpének, flavonoidok, cseranyagok, karotinok és az inulin. A gyökerében a szénhidrát-, a föld feletti részekben a kálium-, a levelekben a C- és B2-vitamintartalom főleg a virágzás előtt magas.  Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1– és B2-, K -vitamin található benne, valamint említésre méltó kálium-, vas-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma.

Élettani hatása

  • A levelek több béta karotinnal büszkélkednek, mint a sárgarépák, vagyis a szerepe lehet az egészséges szemek megőrzésében.
  • Levelei a K-vitamin ajánlott napi értékének 535% -át biztosítják, ami létfontosságú a csontok erősítéséhez és a kognitív hanyatlás megakadályozásában.
  • A pitypang pozitív hatása az összes szervre kiterjed, ami az emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású. Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét. Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.
  • Akinek a vércukorszintjével vannak problémái vagy már cukorbetegségben szenved, az naponta igyon meg egy csésze pitypangteát vagy szedjen pitypanggyökér-kivonatot, mert a pitypang segít a fennálló egyensúlyhiányt újra harmonizálni.

Kapcsolódó anyag >>> Most van a legtöbb erő a csalánban, készíts belőle szirupot

  • A pitypanggyökeret általános erősítőszerként alkalmazhatjuk, hogy a szervezetet újra lendületbe hozzuk.
  • A pitypang vizelethajtó hatással is rendelkezik, de ellentétben a szintetikus vízhajtókkal, nem okoz ásványianyag-hiányt, ellenkezőleg: a szervezetet fontos ásványi anyagokhoz, különösen káliumhoz juttatja. Sikeresen alkalmazható tehát húgyúti fertőzéseknél.
  • Vércukorszint szabályozó hatása is ismert, ami valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető. Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tízet a virág szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik. A kúraszerűen fogyasztott tea ( napi 1-2 csésze 3 hétig) és gyökérkivonat is hatékony.
  • Csonterősítő tulajdonságát az inulinnak és a bórnak köszönheti, ugyanis ezek segítik a kalcium felszívódását szervezetünkben.
  • Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.

Kapcsolódó anyag >>> A legjobb útifű receptek

  • Azoknak, akik állandóan levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával.
  • A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van az emlékezőképességre. Főleg időskori agyér-elmeszedéssel járó idegi gyengültségnél, illetve idegrendszeri alulműködésnél erősítőként, fiatalítóként javasolt.
  • Magas antioxidáns tartalma segíthet megelőzni az idő előtti öregedést, a rákot és az oxidatív stressz okozta egyéb betegségeket.
  • Kutatások szerint a pitypang-kivonat fokozza az immunrendszer működését és küzd a mikrobák ellen.

Felhasználható részei:

  • gyökere
  • levele
  • teljes növény

A pitypangot felhasználhatjuk saláta, tea, frissen préselt lé, kávé, bor vagy pitypanggyökér-kivonat formájában. Fontos, hogy a választás szerinti készítményt rendszeresen és kúraszerűen több héten keresztül alkalmazzuk. A gyermekláncfű ajánlott napi adagja 4-8 g.

Felhasználási lehetőségek

Tea

3 dl vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet ( kevelet) , és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

Pitypang kávé

A gyökereket egy tepsin a sütőbe helyezzük és ötven fokon körülbelül egy órán keresztül szárítjuk, összeesett gyökereket alapanyagként használjuk fel. A durvára darált pitypang őrleményből „kávét” főzünk.

Tinktúra

A tinktúra készítése nem bonyolult, így bátran fogjunk hozzá, ez ugyanis ez az egyik leghatásosabb alkalmazási mód. 1-2 dl szeszt (tiszta vodka is jó) egy üvegbe töltünk és annyi virágszirmot és friss hajtást, levelet teszünk bele, hogy még ellepje az alkohol. Naponta kétszer összerázzuk az üveg tartalmát. Két hét után a tinktúrát gézen átszűrjük, hűvös, sötét helyen tároljuk.  Belsőleg: 3×12 csepp étkezés előtt 1 dl tiszta vízben oldva. Kúraszerűen alkalmazzuk! Egy kúra 3 hét, utána 1 hét szünetet kell tartani, majd újra alkalmazható további 3 hétig. Erős vízhajtó hatása miatt bőségesebb vizeletürítést eredményez. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a növényi vízhajtó szerek a káliumot nem mossák ki a szervezetből.

Szemölcs kezelése
A népi gyógyászatban igen elterjedt a pitypang tejnedvének alkalmazása a szemölcsöknél is, mivel a tejnedv fehérjebontó enzimeket tartalmaz, mely segít felpuhítani a szemölcsöket, és gátolja a vírus szaporodását.

Ízületi panaszok

3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Konyhai felhasználás

Akár bizarrnak is tűnhet, hogy olyan növényt tegyünk az asztalra, amit a lovak, disznók, nyulak, kacsák, libák és tyúkok csemegéznek. Sőt, pont ezért érdemes kiegészíteni vele étkezésünket, hiszen tele van értékes, egészséges ásványi anyaggal és vitaminnal.

Gyermekláncfű főzelék és – mártás készítéséről, valamint egyéb konyhai felhasználásáról, úgy mint pesto készítéséről is jó receptekre találtunk az “így főz anyátok” oldalán. Érdemes kipróbálni.

A pitypangszirup vagy – méz készítése már sokak által ismert. Lehet vajas kenyérre kenni, sütire, mákos gubára, fagyira csorgatni, de felönthetjük szódával, és egy kis frissen facsart citromlével isteni finom üdítővel kényeztethetjük a családot.

Szépülés

A gyermekláncfű magas antioxidáns tartalmával lassítja az öregedési folyamatokat, így a belőle készült macerátum, igen jó szolgálatot tesz bőrünk ápolásánál.

Figyelmeztetés!

Epe utak elzáródása esetén fokozott óvatosságot és orvosi egyeztetést igényel! Ne szedjünk gyermekláncfüvet epegörcs alatt. Alkalmazása ellenjavallt gyomor- és nyombélfekély esetén is, mivel szünet nélküli tartós fogyasztása gyomorsavtúltengést okozhat.

Forrás:

  • Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövénykalauz
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Timcsi gyógynövény

Ez is érdekelhet >>> Nem hiszel a gyógynövények erejében? Mondunk 10 érvet, amitől megváltozhat a véleményed 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.