Életmód

Orbáncfű: az érzékeny lelkek gyógyító virága

A hagyomány szerint Krisztus vére által felszentelt növény. A népi hagyomány ezzel párhuzamosan felszentelésre, az ártás, rontás megelőzésére, megszüntetésére, a gonosz elűzésére használta koszorúját, füstjét, tüzét de talizmánt is készítettek belőle.

Gyűjtése

Virágzáskor, nyári verőfényben érdemes gyűjteni, méghozzá leginkább augusztusban, telihold idején, mivel a növény föld feletti részét használjuk. A gyógyerő megtartása érdekében a lehető legkevesebb sérülést okozzuk a gyűjtött növényen. Hűvös árnyékos, száraz helyen szárítsuk, majd lezárva tároljuk.

Általános hatása

A legerősebb növényi antidepresszáns. Melegítő vértisztító, igen erős méregtelenítő, vízhajtó hatású. Csökkenti a gyulladást, gyógyítja a sebeket, és csillapítja a vérzést. Enyhe általános erősítő, idegerősítő s vérnyomáscsökkentő.

Fotó: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék

Részletes ismertetése

  •  Az ideggyengeség, az idegi kimerültség gyógyszere. Oldja a görcsöket, szünteti a zavarodottságot és a migrént. Kúraszerű alkalmazása a sérült idegek, idegzet újjászületését katalizálja.
  • Idegerősítő tulajdonsága depresszió, melankólia esetén nagy segítség.
  • A virágszirmokból préselhető vörös nedv a vérrel kapcsolatos gyógyhatásra utal. Vértisztító hatása olyan erős, hogy a leukémiában szenvedők is jó eredménnyel használhatják..
  • A forrázatával történő öblögetés jótékony hatású a szájüregi sebekre, fertőzésekre, a fogínygyulladásra, gargalizáló szerként pedig a torok- és a tüszős mandulagyulladás hatásos ellenszere.
  • Nevéhez híven a bőr felszíni vagy mélyebb rétegeiben kialakuló kelések, gennyes gyulladások ellenszere, ezért készítményei kiválóak kozmetikai célokra. Forrázatát lemosónak, borogatónak használjuk, s e hatást forrázat fogyasztásával fokozhatjuk. A bőr sebeit fertőtleníti, a nedvező sebeket szárítja, a hámot regenerálódásra serkenti.
  • A tápcsatorna egész szakaszán képes gyógyítani a sebeket, fekélyeket. Főleg az „idegi alapú” gyomorfekély hatékony ellenszere. A gyomorsavat viszont nem köti meg, ezért érdemes édesgyökérrel, korianderrel, akácvirággal kombinálni. Csökkenti a gyomorégés érzetét.
  • A bőr egyéb gyulladásaira, ekcémás jellegű problémáira olajos készítménye javasolt. Arcbőrbe is masszírozhatjuk, minden ránctalanító krémnél hatásosabb. Zúzódásokat néhány csepp olajjal átitatott kendővel kössünk be. Nyílt sebre tisztítás és fertőtlenítés után orbáncolajos kötést tegyünk, naponta kétszer cseréljük.
  • Mirigyduzzanatoknál is eredményes, tinktúrapakolás, olajos bedörzsölés, vagy teapakolásként. Nyaki, hasi, és mell nyirokcsomó-duzzanatainak fájdalmai esetén, a virág olajával való kenegetés nagyon eredményes.
  • A krónikus szívbetegséggel küszködők általános gyógyszere. Erősíti, tisztítja a szívet. Galagonyával és kankalinnal együtt fogyasszuk.
Fotó: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék

Lélektani hatása

Az orbáncfű megtisztítja a lelket, ezáltal szünteti a félelmeket.  Segít megemészteni minden olyan élményt, amely miatt az ember magát emészti.  Erősíti a hitet, a reményt, a tudatosságot, így fokozza a küzdőképességet és oszlatja a depressziót.

Figyelmeztetés!  Vérhígító mellett ne fogyasszuk, és jó, ha tudjuk, hogy a fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia ellenes és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát csökkenti. Fokozza a bőr érzékenységét, ezért fogyasztását követően vagy kúraszerű használata idején ne tegyük ki magunkat erős napsugárzásnak, mert súlyos, hólyagos égési sebeket szerezhetünk. Érzékeny bőrűek fokozottan vigyázzanak! A legerősebb növényi antidepresszáns.

Fotó: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék

Felhasználása

Minden idegi eredetű baj esetén, vagy az idegek védelmére vegyünk kúrákat.
2-6 hétig, napi 2 csésze tea fogyasztása javasolt, majd két hét szünetet tartsunk. A továbbiakban 2-6 hétig 1 csésze tea iható, majd szintén 2 hét szünet. Majd még 5 alkalommal 2-6 hetes, 1 csészés kúra vehető, amennyiben szükséges. Eredménytelenség esetén, a kúrát ne folytassuk tovább. A szüneti időben bazsalikom, és kurkuma tejjel készített teáját fogyaszthatjuk. Vegyünk ülő, vagy teljes kádas fürdőket is belőle.

Sebkezelésre, égési sérülésekre a friss növényt összetörve, vagy 1-2 percig főzött teáját lemosóként, valamint a virágból készített olajat alkalmazzuk.

Fürdő: Ülőfürdőhöz frissen szedve 3-4 herbát, szárítva 50-100 grammot számíthatunk egy fürdéshez. Előző nap áztassuk hideg vízbe. Fürdés előtt készítsünk belőle teát, ügyeljünk, hogy ne forraljuk. Öntsük a fürdővízhez és 20 percig tartózkodjunk benne. Kádfürdőhöz dupla mennyiséget veszünk.

Orbáncfű-tinktúra: napsütésben szedett növényről, otthon ollóval, vágjunk le két marék orbáncfűvirágot. Ezt tegyük üvegbe, és adjunk hozzá annyi pálinkát, amennyi bő kétharmad részt ellepi. 10-14-napig hagyjuk meleg helyen. Szűrjük, és sötét üvegbe töltjük. Hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.

Orbáncfű olaj: Napfényben szedett friss orbáncfű virágot tegyünk üvegbe, öntsük le oliva- vagy más nem avasodó olajjal. Jól lezárva, meleg helyen tartsuk 2-3 hétig, míg vörössé nem válik. Jól kifacsarva leszűrjük, és sötét színű üvegekbe töltjük, dugaszoljuk. Égési sebek kezelésére lenolajjal készítsük.

Forrás / Dr. Kmeth Sándor:Herbárium

Címlapfotó/ Rojallty

Mutatunk 5 kiváló gyógynövényt, ami segít az allergia kezelésében

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik