Úgy tűnik, hogy a különböző országok hagyományai egymástól nagyon eltérő jellemzőket tulajdonítanak a bazsalikomnak, abban azonban mind megegyeznek, hogy a bazsalikomnak mágikus tulajdonságai vannak, és hogy nagy becsben kell tartani ezt a növényt.
A régi időkben a bazsalikomról azt tartották, hogy képes elűzni a gonosz szellemeket: a házban a padlóra szórtak belőle, vagy néhány levelét a vízbe dobták és tisztító fürdőt vettek vele. Ezen kívül a család, a barátság és a szerelem szempontjából is hatásosnak tartották.
1. Pestohoz
Az egyik legismertebb édes bazsalikom alapú recept, a pesto, ami alapvetően a tészták ízesítője. Ez a recept friss aromás bazsalikom, nyers fokhagyma parmezán, fenyőmag és extra szűz olívaolaj tökéletes kombinációja. A tésztát (spagetti, penne, trofiette, bavette) gnocchit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd egy tálban vagy serpenyőben összekeverjük a pestóval és már tálalhatjuk is.
2. Kenyerek és pácok készítéséhez
A hihetetlenül sokoldalú gyógynövény pácként is használható. A citromlé és a méz tökéletesen kiegészíti a bazsalikomos ízvilágot, amit fokhagymával is kiegészítve csirke vagy tofu pácolásához használhatunk.
3. Ecetekhez és olajokhoz
A bazsalikom ízét ecettel vagy olajos infúzióval is megőrzi, és igen egyszerű módja a bazsalikom leveleinek a tárolásának. Az elkészült olajat, ecetet használhatjuk salátaöntethez, zöldségek ízesítéséhez, mártásokhoz, vagy egyszerűen csak egy szelet pirítóshoz.
4. Ízesített vajhoz
Vajhoz keverve ízesíthetünk vele grillezett húsokat, tésztákat, burgonyát vagy kenyeret.
5. Bazsalikomos só
Egyszerű módja a bazsalikom felhasználásnak a kétkomponensű recept, aminek elkészítése is csupán néhány percet vesz igénybe, ráadásul ezt követően mindig kéznél lehet.
6. Mártásokhoz és levesekhez
Az olasz konyha egyik leginkább klasszikus párosítása a paradicsom és a bazsalikom, amit egyszerűen nem lehet elrontani. Télen-nyáron, hidegben és melegben mindig jó párosítás.
7. Salátákra és szendvicsekbe
Elég csak a Caesar salátára vagy a feta sajtra gondolni, bazsalikom nélkül biztos, hogy hiányérzetünk lesz. Az ínyenceknek pedig különösen jó szívvel ajánljuk epersalátához is.
9. Desszertekhez
A bazsalikom karakteres íze nem csak a sós ételekhez illik, hanem sok desszerttel is meglepően jól működik! Keverjünk össze dinnyegolyókat, epret és áfonyát citromlével, valamint apróra vágott bazsalikomlevelekkel. Kiindulásként elég egy vagy két levél, de a karakteresebb bazsalikomízhez használhatunk többet is. A gyümölcsös sorbet is remek bazsalikommal. Először is vegyünk 7,5 dl-t a kedvenc gyümölcslevünkből. Tegyünk hozzá 10 dkg cukrot, 6-8 friss bazsalikomlevelet, 2,5 dl vizet és egy citrom frissen facsart levét. Alaposan turmixoljuk össze, és fagyasszuk legalább egy órán át. Ezután töltsük fagylaltgépbe.
10. Italokhoz
Adjunk egy kis spirituszt koktéljainknak. A bazsalikom jól illik ginnel és a tonikkal, vodka-szódával, vagy akár a mojitohoz is. Harmonikus ízvilágot alkothatunk eper, szeder, citrom, paradicsom, uborka darabokkal. Trópusi érzéssel tölt el az ananász bazsalikomos tea, a bazsalikomos görögdinnye, míg a smoothie szerelmesei értékelni fogják a banán és a bazsalikom párost. De sima limonádéval is kitűnő.
11. Általános főzéshez
A bazsalikom konyha felhasználása itt még nem ért véget, a sokoldalú növénnyel megbolondíthatjuk egyszerű ételeinket is, a krumplitól a rántottán át egészen a currys csirkéig.
12. Rovarcsípésekhez
A rovarcsípésekkel vagy a méhcsípésekkel járó fájdalom és viszketés enyhítésében jó eredményeket érhetünk el. Dörzsöljük át alaposan friss növénnyel az érintett területet.
12+1. Illatosításhoz
A bazsalikom olaj ideális baktériumok és penészgombák otthoni fertőtlenítéséhez. Adjunk 15-20 csepp bazsalikom illóolajat egy csésze szódabikarbónához, keverjük össze és ezzel tisztítsuk át a problémás helyeket, helyiségeket.
- Az arthritisben szenvedő betegek duzzanatát csökkenti
- Relaxáló hatású – A szorongás enyhítésére kiváló megoldás lehet, ha bazsalikom leveleket vagy olajat teszünk a fürdővízhez. Mindezt kiegészíthetjük 1-2 csésze Epsom sóval.
- Antiszeptikus tulajdonságai révén pattanások, bőrfertőzések kezeléséhez is ajánlható.
- Megszünteti a gyomorgörcsöket (1-2 ág friss bazsalikomot tegyünk egy csésze forró vízbe, cukorral és citrommal fogyaszthatjuk, étkezések között 2-3 alkalommal)
- Csökkenti az álmatlanságot, a fáradtságot – a szellemi fáradtságérzetet is (elég, ha néhány cseppet zsebkendőre cseppentünk az olajából és belélegezzük a gőzét)
- A népi gyógyászat szerint a hajhullást is megállítja (tizenöt perce egy maréknyi friss levelet teszünk meleg vízbe, utána kicsavarjuk és a vízzel bedörzsöljük a hajas fejbőrt).
- Mivel a bazsalikom izomlazító hatású és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, így hatékony fejfájásra is. 3 csésze vizet forraljunk fel, vegyük le a tűzről, adjunk egy evőkanál szárított bazsalikomot, vagy egy maréknyi frisset. 1-2 perc után tegyük hőálló tálba és mélyen lélegezzük be gőzét, legalább 5-10 percig. Alternatív megoldásként természetes illóolajat is csepegtethetünk a forró vízbe.
- Szabályozza a vércukrot, de jó tudni, hogy csak a bazsalikom ázsiai fajtája, a szent bazsalikom segíthet ezen probléma megoldásában. Az általunk használt bazsalikom erre a célra nem megfelelő.