Fenséges olajok rejtik két országtorta titkát

Tavaly az őrségi tökmag-, idén a dél-balatoni mogyoróolaj.
Kapcsolódó cikkek

Úgy tűnik, egy kuriózumnak számító országtortába kuriózumnak számító olaj szükséges. Mint az közismert, 2016-ban az ország tortája az Őrség zöld aranya lett, melyhez a győztes Szó Gellért őrségi hidegen sajtolt tökmagolajat használt. 2017-ben a győztes országtorta a Balatoni habos mogyoró lett, melyhez készítője, Vaslóczki Orsolya hagyományosan sajtolt dél-balatoni mogyoróolajat használt.

Őrség zöld aranya- Fotó: MTI

Az augusztus 19-ikétől az ország számos cukrászdájában kóstolható Balatoni habos mogyoróhoz Szabó László termelő mogyoróolaját „fedezte fel” a cukrász. Szabó úr – akinek háromszáz saját fája van egy 16 hektáros balatonboglári mogyorós ültetvényen – a Sonline.hu kérdésére elmondta:

A dél-balatoni klímának köszönhetően aromás, kellemesen ízletes a termés. Két és fél kilogramm héjas gyümölcs ad egy kilónyi mogyoróbelet, ebből pedig 4-5 dl olaj préselődik.

A termelő szerint az olaj fenséges, lágyan mogyorós íze illik minden salátához vagy joghurtos illetve túrós ételek ízesítéséhez. Ajánlott sütemények, péksütemények készítésekor vaj helyett vagy párolt zöldségekhez, különlegesen a spárgához olvasztott vaj helyett. Egy kimondott csemegeolaj.

Balatoni habos mogyoró – Fotó: MTI

A mogyoróolaj azonban nem csupán édesség készítéséhez kiváló.

A Gastrolaj ezt írja élettani hatásairól:

Kiemelt kép: healthline.com