Otthon készült

Mikor egy fakéregben is meglátjuk a lehetőséget, az már több, mint jó

Meglátni valamit és megálmodni belőle valami mást, azt kreatív alkotásnak hívják. Mutatunk erre egy fantasztikus példát.
Korábban a témában:

Aki eddig még nem kapott ihletet egy tündéri manóház készítéséhez, az Lunk Eszter csodaszép dekorációját látva biztos, hogy kedvet kap.

Eszter a manóházhoz szükséges anyagokat, kiegészítőket néhány apróságot leszámítva, az otthonában fellelhető darabokból készítette. Ettől talán még bájosabb a történet.

Az ihlet akkor ragadott meg, mikor a téli tűzifánk egyik hasábjáról egyben levált a kéreg. Azonnal tudtam, hogy ebből készítenem kell valamit!

  • Az ajtót, a padot, a kis asztalt, az ablakot valamint az erkélyt leselejtezett bambusz alátétekből, hurkapálcából és fogpiszkálóból készítettem.
  • Az ajtók tokját és a kis almás kosarat kötözőzsinegből fontam.
  • Az erkélyajtó és az ablakon a függöny kukoricacsuhéból van, a természetes hatás kedvéért. Ebbe az ajtóba egy fa sziluettet is fúrtam, ami felsejlik a csuhé borításon ha felkapcsoljuk az égősort.
  • A tető alapját újságpapírból formáztam meg, majd tobozpikkelyekkel fedtem le, alulról pedig a gombaház hatás végett sütőpapírból kivágott lemezekkel borítottam.
  • A kéményt apró kavicsokkal raktam ki, belülről pedig alufóliával béleltem, hogy ne legyen gyúlékony, így ide füstölő is rakható.

Eszter az elkészítés részleteit a “Kézzel készített karácsony” oldalán osztotta meg. 

 A fahasábról leesett kérget benedvesítettem, így formálható lett és összehajlítottam úgy, hogy a két széle összeérjen. 4-4 lyukat fúrtam a két oldalra, és kötözőmadzaggal összefűztem, hogy ne nyíljon szét mikor kiszárad. Ezután bemartam a két ajtó helyét, de nem vágtam ki teljesen, csak annyi helyet alakítottam ki, hogy a nádpálcák belesimuljanak.

Az erkélyajtóra a mintát is ekkor fúrtam bele, és kivágtam az ablak helyét is. A bejárati ajtóra kimértem, kivágtam és beragasztottam a nádpálcákat, fonatot csináltam a kötözőmadzagból, és felragasztottam azt is köré. Az erkélyajtóra kimértem kivágtam és felragasztottam a csuhéborítást majd e köré is fonatot raktam. Az erkély padlóját is nádpálcákból ragasztottam össze, a korlát pedig hurkapálcikákból van. Az ablakon a párkány is nádpálcákból van, a zsalugátereket fogpiszkálókból ragasztottam össze, majd ráragasztottam őket a zsanérokra (a zsanér másik felét a nádpálca mögé ragasztottam be), így nyitható-csukható.

Belülről ide is csuhét tettem függönynek. Az egész törzs tetejére 1 cm-rel kilógó átlátszó műanyag hengert ragasztottam, majd az újságpapírból megformált és lefestett tetőalapot erre ragasztottam rá, így a gombalemezek mögül is világít a ledsor.

Ezután következtek a lemezek. 7-8 cm széles sütőpapír csíkokat vágtam ki, majd harmonikába hajtogattam őket, és ívesre vágtam őket. Az egyik végét a tetőalap szélére, a másikat pedig a kéreg tetejére ragasztottam pisztollyal.

Mikor körbeértem kartonból kimértem, kivágtam és összeragasztottam a kéményt, lefestettem és kibéleltem alufóliával, hogy ne gyulladjon meg a füstölőtől, ezután kavicsokkal raktam ki amit egyenként ragasztgattam fel. Ezután egy használaton kívüli körömcsipesszel lecsipkedtem 10-12 toboz pikkelyeit, és felragasztottam mintha cserepek lennének. A mini csengőt utoljára tettem fel mert törékeny, egy pici makk sapkájába ragasztottam egy láncszemet, arra tettem fel a mini csengőt, így tud mozogni és csilingelni.

Íme a kész alkotás. Gratulálunk!

Csodás alkotások születnek az ország egyetlen papírfonójában, Nagyrábén
Kézműves termékeikre igen nagy az érdeklődés. Nem véletlen!

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.