A sütőtök sokak kedvence, és süteményekhez is felhasználható. A ketkes.com alábbi receptjének elkészítése után garantáltan a család kedvence lesz.
Hozzávalók a túrókrémhez
500 g tehéntúró, 2 tojás, 100 g cukor (tetszés szerint több), 1 evőkanál kukoricakeményítő, 25 g mák
Hozzávalók a sütőtök-krémhez
500 g főtt sütőtök pürésítve, 2 tojás, 70 g cukor (tetszés szerint több), 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál kukoricakeményítő
Hozzávalók a szószhoz
100 g tejföl, 100 g főtt sütőtök pürésítve, 30 g cukor, 1 tojás
Elkészítése
A túrókrém alapanyagait tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, hozzákeverjük a mákot. Aki nem szereti, utóbbit kihagyhatja belőle. A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat hozzákeverjük a langyosra hűlt sütőtökhöz.
Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük. A forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtökkrémet teszünk bele. Egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, megpróbálunk szép körformát alkotni. Így tesszük a töltelékeket a formába, egészen addig amíg elérünk a széléig. Hogy a torta még szebb legyen, egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, a közepétől kifelé haladva. 170 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütjük.
A szósz hozzávalóit összekeverjük. Kivesszük a tortát a sütőből és a forró süteményre öntjük a szószt, majd 7 percre visszatesszük a sütőbe.
Mikor lehűlt, lekapcsoljuk a forma oldalát és szeleteljük. Jó étvágyat hozzá!