A mézeskalács a karácsony elmaradhatatlan süteménye. Ha valaki ezeddig még nem kapott kedvet a készítéséhez, akkor most egy inspiráló kompozícióval és ízkombinációval reméljük, sikerül. Hiszen ki tudna ellenállni egy forrócsokival fűszerezett mézeskalácsnak?
Az elronthatatlan mézeskalács
Ez rögtön puha lesz, és nagyon finom!
- 76 dkg finomliszt
- 34 dkg porcukor
- fél ek. szódabikarbóna
- fél ek. fahéj
- 13 g mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg margarin vagy vaj
- 4 db tojás
- 5 ek méz
- 0.5 dl tej (szükség szerint)
- 1 db tojás (a kenéshez)
A mézeskalács elkészítésének részletei a Nosalty oldalán
Ha mézeskalácsházikót szeretnénk készíteni, tészta keménysége miatt másik recept lehet az ideális.
Mézeskalács-házikó alaprecept
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 20 dkg méz
- 12 dkg cukor
- 12 dkg margarin vagy vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag (20 g) mézeskalács fűszer vagy 3-4 teáskanál házi készítésű mézeskalács fűszer.
Díszítő illetve ragasztóanyag
- 1 tojás fehérjéje
- 20dkg porcukor
- 2 ek keményítő
- fél citrom leve
A tésztához a lisztet a porcukorral és a fűszerkeverékkel összeszitáljuk, majd hozzátesszük az összes többi hozzávalót is. kevés vízzel gyúrjuk tésztává, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára fóliába csomagolva. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 3 mm-re, majd a sablonnal kivágjuk a ház alkatrészeit. A tésztát sütés előtt tejjel nagyon vékonyan kenjük meg, majd süssük aranyszínűre. Hűtsük ki.
Az írókához a porcukrot szitáljuk össze a keményítővel. A tojás fehérjéjét elkezdjük verni a robotgéppel, lassú fokozaton. Fokozatosan, nagyon lassan adagoljuk hozzá a cukros-keményítős keveréket, legvégén a citrom levét. Ezzel az állaggal könnyen lehet díszíteni. Ha esetleg nagyon folyós lenne, szitáljunk csak hozzá még porcukrot, ha pedig sűrű, vízzel lazíthatjuk. Használhatunk eldobható habzsákot kinyomófejjel, de ügyesen megoldhatjuk egy nejlonzacskóval is, aminek apró lyukat vágunk a végére.
Ezt a cukormasszát használhatjuk az “alkatrészek” összeragasztásához is, bőségesen.
Forró csokival a legkedvencebb ünnepi csemege
Egy jó forró csokihoz természetesen alap a jó minőségű csokoládé, és persze a változatoknak se vége, se hossza. A legjobbakból már mi is válogattunk.
Kakaósan is finom
Címlapfotó: Juliette-Laura