Otthon készült

500 éve sütöttek először pozsonyi kiflit – Mutatjuk a legfinomabb receptet

Egy Wendler nevű bécsi sütőmester 1529-ben, Bécs sikertelen ostroma után sütötte meg először a pozsonyi kiflit.

Miután levették a városon kívül helyezkedő Szent István templom tornyáról a török félholdat és visszacserélték az eredeti keresztre, Wendler úgy határozott, megeteti a bécsi néppel a törökök félholdját, cserébe azért, hogy az ostrom miatt annyit kellett koplalniuk. A kifli elnevezés ezért a „Gipfel”, azaz templomcsúcs vagy orom szóból származik.

Wendler leszármazottai a 19. századra Pozsonyba települtek, és egyikük – aki szintén cukrászmester lett – akkora sikerre tett szert a család ősi kiflijével, hogy Párizsba, Bécsbe és Budapestre is szállítani kellett az akkor már pozsonyi kifli néven elhíresült töltött süteményt.

A Magyarországon eredetileg pozsonyi patkóként meghonosodott sütemény származásáról azonban a 2010-es évekig eldöntetlen viták folytak, míg végül az Európai Bizottság 2012 augusztusában elfogadta Szlovákia kérelmét a „Bratislavský rožok”, vagyis pozsonyi kifli elnevezés Hagyományos különleges termékként történő bejegyzéséről.

Következzen a recept, ami remekül mutat a karácsonyi ünnepi asztalon is.

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g vaj
  • 500 g finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • néhány nagy csipet só
  • kevés hideg tej
  • 25 g friss élesztő

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, ha kész, beletesszük a tojássárgáját, a tojást és a cukrot. A lisztet leszitáljuk, belemorzsoljuk a vajat és beletesszük a sót. A lisztes és a tojásos masszát összekeverjük. A tészta eleinte híg lesz, ezért türelemmel, meleg kézzel, határozott mozdulatokkal kell összegyúrni, a gyúródeszkához csapkodni, míg a tészta össze nem áll és szépen elválik a kezünktől és a deszkától is. A rugalmas tésztát nyújtás előtt 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2,5 dl víz
  • 250 g cukor
  • 250 g mák vagy dió
  • 1/2 citrom vagy narancs héja

A vizet és a cukrot felforraljuk. 5 perccel a forrás után vesszük csak le a tűzről és elkeverjük benne a mákot vagy a diót. A mákos szirupba belereszelünk fél citrom vagy narancs héját. Érdemes a tölteléket már előző nap elkészíteni, mert a tésztába csak a kihűlt tölteléket tehetjük. Ha a töltelék nagyon sűrű, icipici vízzel hígítjuk.

A tésztát elfelezzük, téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk és felvágjuk 10×10 centis négyzetekre, aminek a közepére teáskanálnyi tölteléket teszünk. Ezt úgy formázzuk kiflivé, hogy a négyzet egyik sarkát áthajtjuk a tölteléken és betűrjük az alá, ugyanezt tesszük az ezzel szemközt lévő sarokkal is. A mákosat patkó, a diósat C-betű formájúra hajtjuk.

A felgöngyölés után tojássárgájával lekenjük, hústűvel egy vagy két lyukat szúrunk az oldalára, majd 20-30 percig pihentetjük, hogy megszáradjon a tojássárgája. Ezután tojásfehérjével is lekenjük, azt szintén megszárítjuk, ettől lesz majd szép márványos a teteje. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 170-180 fokon aranyos színűre sütjük.

Olvasói sztorik