A káposzta nagyszüleink egyik legfontosabb vitaminforrása volt. Főzték, savanyították, párolták vagy éppen csak salátaként tálalták. Amit viszont talán a legváltozatosabb ételek mellé tálalhatunk, az a párolt káposzta, annak is a lila változata.
Amit a lila káposztáról jó tudni
- Magas az B- és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz.
- Csírája is nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba.
- Kalóriatartalma 31 kcal/100gr, szinte teljesen zsírmentes, fogyókúrázóknak ideális.
- Amerikai kutatók 36 féle antocianint azonosítottak a vörös káposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges növényi eredetű tápanyagok, ez adja a vöröskáposzta színét is. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is.
- Leve rendszeres fogyasztással ( napi 3-szor 1 dl) csökkenti a depressziót, ezen kívül begyógyítja a fekélyeket, a benne lévő U vitaminnak köszönhetően .
- Kéntartalma baktérium- és vírusölő.
Párolt káposzta recept
Hozzávalók:
- 1 fej lila káposzta
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- méz (cukor) ízlés szerint
- só
- bors
- ecet
Elkészítés
Vékony csíkokra vágjuk vagy reszeljük a káposztát, betesszük egy tálba, besózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Egy nagyobb lábasban kevés olajon párolni kezdjük a kinyomkodott káposztát, majd mézet öntünk rá. Kevés vizet öntünk rá, sózzuk, borsozzuk, és még egy kevés őrölt köményt szórunk rá. Kb. fél óra alatt megpárolódik a káposzta. Ha kész, egy pici ecetet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Bátran adhatjuk minden sült mellé!