Otthon készült

Libatojásból készült a világon egyedülálló magyar sakk készlet

Ha sok a kifújt tojás, akkor a kutya is rántottát eszik.
Korábban a témában:

Dürvángerné Gál Magdolna férjével együtt szülő és nevelőszülő. A Tolnai megyei Szakályban élő házaspárnak saját gyermekeiken kívül már 12 nevelt gyerekük is kirepült a családi fészekből, 2014 óta pedig újra 6 nevelt gyermek jelenti a legtöbb elfoglaltságot.

5 saját és 12 nevelt gyerekük már kirepült, most újra van 6 csemetéjük
Spájzuk készlete nagyobb egy falusi kisbolténál, a gyereklétszám pedig egy óvodai csoportnál. Megragadó történet egy család nem mindennapi életéről.

Magdolna – vagy ahogy mindenki szólítja: Mamóca – az anyai és a háziasszonyi szerep mellett kevéske szabadidejében arra is szakít időt, hogy kedvenc időtöltésével, a tojások megmunkálásával, gravírozásával foglalkozzon. Mesés munkák kerülnek ki a kezei közül, s bár mindegyikre büszke,  a tojásokból készült sakk készletére különösen, mert az egyedülálló a világon. Ő tervezte és készítette, a férj, Ernő esztergált hozzá talpakat.

A Húsvét a tavasz megújulást hordozó ünnepe. Ilyenkor valamilyen formában minden magyar család otthonában megjelenik a tojás az új élet jelképes hordozójaként. A mi otthonunkba akkor költöztek be a hagyományos színesre festett, írott tojások helyett a míves lúdtojások, amikor az én saját keltetésű libusaim tojni kezdtek

– emlékezik.

28 év porcelánfestő múlttal a háta mögött megmaradt a szerelem a hófehér, dekorálásra váró felület iránt. A tojásban azonnal meglátta a lehetőséget, így először festegetni kezdte azokat. Közben tájékozódott, kutatott, ás teljesen véletlenül talált rá az interneten csipkeháló szerű faragott, míves tojásokra. Azonnal érezte, hogy ez lesz az ő útja.

Férjem műszaki ismereteivel “bevadászta” nekem az ehhez a művelethez alkalmas, egy Dremel multifinkciós, női kézbe illő kis gépet és annak tartozékait. Állványt, tokmányhosszabbítót, multi tokmányt, és a gravírozásra alkalmas finom, gyémánt csiszolókat. Mindez jó 8 évvel ezelőtt történt, azóta hozzávetőlegesen ezer darab libatojás kapott különleges második életet a kezeim által

– mondja büszkén.

A Mamóca által megmunkált tojások motívumai a Kárpát-medencében fellelhető fehér hímzések és csipkék. Turai, karádi, sióagárdi, Kapos-menti hímzések, valamint halasi és höveji csipkék mintakincseit ülteti át a tojásokra. Munkái Kanadától Japánig sok országban megtalálhatók, ahová a stílust értékelő gyűjtők vették és vitték örömmel. Sok felkérést is kapott eddigi munkássága idején. Az egyik legemlékezetesebb a Höveji Csipkeháztól érkezett: az általuk ismert és szeretett csipkehímzést kellett tojásra ámodni.

Az azsúrozással, tojásmetszéssel, csipkézéssel a tojásdíszítés új vonalát képviselem. Iparművészeti alkotásokként kell besorolni, mert nem tartozik a hagyományőrző népi tojásmívességhez, de hiszem, hogy 100 év múlva ezt senki sem fogja már kifogásolni

– említi.

Mamóca időnként kedvtelésből strucctojásokkal is dolgozik, azokból lámpabúrát, mécsestartót, illatos szirmoknak vagy ékszereknek kelyhet készít. Olykor előveszi az ecsetet is, és akrillal kis virágfűzéreket csempészik a csipkézett szalagok közé. A strucctojás porcelán keménységű, bézs színű, csengő hangot adó anyaggá válik a megmunkálás során.

Részt vett kiállításokon is. Egy cég háziasszonyaként elsők közt mutathatja be a gyakorlatban a legújabb fejlesztésű gépeiket, és ehhez a technikához alkalmas tartozékokat. Rendszeresen tart bemutatókat, legközelebb éppen a Vörösmarty téren, Budapesten, Húsvét vasárnapján, 11-18 óráig a Tojásdíszítők Egyesületének képviseletében.

A Tojásdíszítők Egyesülete vándorkiállításának háziasszonya vagyok, és folyamatosan keresem a megjelenés lehetőséget. Ha valahol szívesen fogadná kiállítóhely az anyagot, akkor kereshetnek

– mondja Magdolna.

Ami pedig már inkább konyhaművészet: amikor tojni kezdenek a libák, naponta kifújja a felhozatalt, és olyankor rengeteg a tojásos étel a családban: piskóta, rántotta, tojásos nokedli, de olykor a szomszédokat is ellátja, és a kutya is rántottát eszik. A héjakból pedig megszületnek a hímzésre emlékeztető csipkézett tojások.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.