Talán sokan nem tudják, hogy a fagyi előfutára a kínai Tang-dinasztia (618-907) alatt jelent meg, és akkor még kecske, tehén vagy bivaly tejből, lisztből és kámforból készült. Az első „hivatalos” fagylalt a 17.századi Nápolyból való, és vitathatatlan, hogy ma már mindenhol nagy népszerűségnek örvend. Csokoládé, vanília, puncs, és gyümölcsös társaik még mindig a legkeresettebbek, ám a „fagyi evolúció” sem állhat meg.
Libamájas és sonkás
A Humphrey Slocombe névre hallgató fagyizó rukkolt elő az említett ízesítésű termékével. Legkedveltebb darabja egyébként a „Titkos Reggeli” elnevezésű, mely bourbon whiskey és kukoricapehely ízű (kicsivel több az előbbiből és már nem is annyira titkos az a reggeli), de a sonkás fagylaltjuk is igen szépen fogy.
Rovaros-csokis
„Ha már úgyis sok van belőlük, miért ne?!”- gondolhatták a szintén amerikai fagyizó dolgozói, szépen összegyűjtötték a közelben ólálkodó bogarakat, leszedték a szárnyaikat, és lám – kész is az ínycsiklandó rovar-fagyi! A vásárlók teljesen oda vannak érte. Az egészségügyi hatóságok már nem annyira.
Gabonatejes
New York városában található az a cukrászda, név szerint a Momofuku Milk Bar, ahol egészen eredeti sütemények, desszertek kaphatók. Közülük is egyik legfelkapottabb a gabonatej ízű fagylalt, melynek – ki hinné – fantasztikus gabonatej íze van. Egy kis kukoricapehely és cukor a tetejére, és kész is az üdítő reggeli.
Cheddar sajtos
Naponta 48 különböző ízű fagylalttal várja vendégeit a manhattani Ciao Bella Gelato, és nem ám akármilyenekkel. Bazsalikomos, avokádós, pézsmatökös, borsos-tárkonyos, csak néhány példa. Az igazi „sztár” viszont a cheddar sajtos verzió. Aki evett már almás vagy körtés pitét az említett sajttal, az tudja, miért.
Wasabis
Akinek az eddigi kínálat még mindig nem elég egzotikus, annak jó szívvel javasolható a vaszabis (avagy vízitormás) fagylalt – ez esetben nyers hal nélkül.
Pizzás
Ha valaki egyszerre szeretne túlesni a vacsorán és a desszerten,talán tökéletes választás a pizzás fagyi. Minden rajta, ami egy igazi pizzához dukál: fokhagyma, sajt, oregano és paradicsom.
Sonkás-olívás
Ezek után ugyan mi olyan nagy szám egy sonkás fagylaltban? A körítés mindenképpen, hiszen a CreamCycle hűtőládás kerékpárokkal szállítja házhoz a bacon darabkás remeket.
Chilis
Ezt talán már többen ismerik, de hogy mégse legyen olyan egyszerű sima fagyi egy delaware-i fagyizó igazán bevállalós darabbal jelentkezett. A „Skorpió csípése” fagylalt tetején egy valódi skorpió dekkol, különböző csípős szószokkal ízesítik, és – ha ez még nem lenne elég – meghintik egy kis szellem chilivel. Amely chilit a Guiness Rekordok Könyve a világ legcsípősebbjévé választotta 2007-ben. Csak saját felelősségre!
Tintahal tintás-halikrás
A Ramekin cukrászdát és fagyizót igazán nem lehet azzal vádolni, hogy csak a jól bejáratott ízekben utazik. Néhány példa fagylaltjuk közül: parmezán sajtos-citromos; szárított olívabogyós; Manzanilla boros-metélőhagymás, virágszirommal megszórva; tintahal tintás, halikrával, maracujával – ez utóbbihoz aperitifként jár egy kis articsókalikőrös kávé.
Sörös-mogyorós
Ha a fagyi önmagában nem lenne elég hűsítő, kombinálhatjuk sörrel! Az egyik fagylaltozó már meg is valósította minden férfi (rém)álmát. A porter sörös fagylaltot még némi mogyoróval (földimogyoró, pekándió, mandula), valamint rozmaringgal, barna cukorral és cayennel dobták fel. Szinte már halljuk is felcsendülni a bárzenét a háttérben…
Majonézes
A végére a skótok is „kifőztek” valamit, ami az eddigi visszajelzések alapján – még – nem igazán nyerte el az emberek tetszését. Ő a majonézes fagylalt. Egy hozzászóló azért megjegyezte, hogy a majonéztől még krémesebb lesz a fagyi. Azt hiszem, erre mondják: ízlések és pofonok…
Szerző: Gulyis Csaba
Címlapfotó: rubyviolet