Az ősz beköszöntével gondoskodni kell a kertben termett zöldségek tartósításáról. Az átmeneti tárolás időtartama néhány nap, esetleg néhány hét. Itt elsősorban a nehezen tárolható zöldségfajok (paprika, paradicsom, levélzöldségek stb.) tárolási módjáról van szó.
Az érett, hibátlan paprikaterméseket is el lehet tartani akár több hétig is, úgy, hogy a kocsányuk végét egy csepp gyertyával lezárjuk és papírtörlőbe csomagoljuk őket. Ezzel a módszerrel bármilyen fagymentes, hűvös helyen jól tárolhatók és akár még decemberben is kiváló, friss csemegét szolgáltatnak.
Ha a paradicsomtövön maradt még zöld félig érett paradicsom, akkor savanyítás vagy egyéb téliesítés helyett gondolkodhatunk más megoldáson is. A hajtást a zöld paradicsomokkal együtt levágjuk és fagymentes helyen (kamrában, garázsban) felakasztjuk; a bogyók fokozatosan beérnek, és friss paradicsomot fogyaszthatjuk akár karácsonyig is.
Egy olvasónk is kreatív módját választotta a kertben nőtt paradicsom tartósítására. Mint ahogyan ezt egy közösségi csoportban írta:
A fagy előtt egy héttel leszedtem tejesen zölden és a padlástérben egy régi camping ágyra kis csonkokkal felakasztgatom. Most úgy látom, hogy az idén előbb be fog érni, de az előző években még decemberben is a saját paradicsomomat szoktuk enni.
Címlapfotó: Huszovszky Erika