Birsalmasajtot az asztalra: reneszánszát éli az egészséges ínyencség

Cukorral, de cukor nélkül is érdemes elkészíteni, egészséges finom falat.
Kapcsolódó cikkek

A birsalmát valaha szerették és megbecsülték, aztán elfelejtették és mellőzték, azonban ez a gyümölcs manapság reneszánszát éli a konyhában és a gyógyászatban egyaránt. A kulturális emlékek szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.

Miért fogyasszuk?

Fotó: pixabay.com

Birsalmasajt készítése

Az alábbi receptet olvasónktól, Elias Katalintől kaptuk, köszönjük.

Olvasónk tanácsa:

15-20 éve így készítem, de mindig csak 1 kg birsből. Sokkal könnyebb ennyivel dolgozni többször, több estén át, mint egy nagyobb adaggal egyszerre. Mindenkinek, aki kedvet kapott, sok sikert, finomságot kívánok.

Aki pedig szereti a különleges ízkombinációkat, kóstolja meg a hagyományos birsalmasajtot érett sajtokkal vagy vékonyra szelt sonkával.

Cukor nélkül sem lehetetlen

Cukor helyett használhatunk édesítőt, hogy még jobban érvényesülhessen a birs egészségvédő hatása. Részben vagy egészben váltsuk ki a cukrot nyírfacukorral, de figyeljünk, arányaiban sokkal kevesebb kell belőle, mert intenzívebben édesebb. Célszerű eleve kevesebb vízben főzni a birset, hogy a végén sűrűbb lehessen a pép. Nyírfacukorral ugyanis lassabban keményedik a birsalmasajt.

Almatárolási praktikák - Próbáld ki tesztünket
Egyszerű teszttel megállapíthatjuk, hogy milyen minőségű almát választottunk.