Otthon készült

Újra kisütik Nagyberek legfinomabb töpörtyűjét

Újra kisütik Nagyberek legfinomabb töpörtyűjét

Felelevenítik a falusi disznóvágások hangulatát.

Mondhatjuk töpörtyűnek vagy tepertőnek – kinek hogy tetszik -, Balatonfenyves-Imremajorban, népszerű nevén MAJORKÁN idén jubilál a kistérség hagyományőrző rendezvénye, a Nagybereki Töpörtyű Fesztivál.

Fotó: Osvald Gábor

Az október 20-án 5. alkalommal sorra kerülő program legnagyobb látványossága a töpörtyűsütő verseny, melyen nem csupán kisütik a ropogós finomságot és leszűrik a zsírt, hanem töpörtyűs ételeket és töpörtyűs gasztrocsodákat is készítenek a résztvevő csapatok.

Így néz ki a töpörtyű sütésének a menete

Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor

A verseny feleleveníti a falusi disznóvágások hangulatát, de kulturális és szórakoztató programból sincs hiány.

MAJORKA, a Nagyberek zöld kapuja

A Nagyberek Magyarország egyik kistája, a Kis-Balaton egyik meghatározó ökológiai tényezője, melynek területe két megye – Somogy és Zala -, valamint három járás – Marcali, Fonyódi, Keszthelyi – között oszlik meg. A magyar tenger délnyugati partján elterülő Balatonfenyves külterületén, a központtól 3 km-re fekszik a Nagyberek zöld kapuja Imremajor, népszerű nevén „MAJORKA”. Itt, a Hunyady Udvarban működik a MAJORKA Turisztikai és Rendezvényközpont, mely az év minden szakaszában változatos és érdekes kikapcsolódási lehetőségeket kínál. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Nagybereki Töpörtyű Fesztivál.

Néhány töpörtyűs ínyencség az elmúlt két fesztiválról

Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor
Fotó: Osvald Gábor

A MAJORKA Alapítvány által kezdeményezett fesztivál jó példája a dél-balatoni kistérségi összefogásnak, amelyre Balatonfenyves földrajzi közelségében, a kiemelt természetvédelmi védettséget élvező Balaton-Nagyberekben, a Hunyady Udvarban kerül sor. A majort 11 település fogja közre, melyek gyalogosan és kerékpáron is megközelíthetők a berken keresztül.

A falun sütött ízes házi zsír és a ropogós tepertő titka
A magyarok mindenkori legfontosabb zsiradéka a szalonna volt.

Fotóink a 2017-es és 2016-os fesztiválon készültek, és hűen visszadják a rendezvény hangulatát, a töpörtyűsütés folyamatát és “végeredményét” is.

Kiemelt kép: Osvald Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik