A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be tortáikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a mák, az erdei gyümölcs, a citrom és a málna volt, de olyan különleges alkotóelemmel is meglepték a zsűrit, mint a tökmag vagy a kecsketúró.
Miután a zsűri végigkóstolta a hobbicukrászok kreációit, kiválasztotta az idei verseny legjobbját, mely a Körtés csokoládémousse torta lett. A győztes torta készítője a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg-, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték-adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz.A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.
A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnyben, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a döntős torták esztétikus megjelenésükkel és kellemes ízeikkel megnyernék bármely cukrászda vendégeit.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy DcontMAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, melyet a Tutti frutti torta készítője Huszti Mariann vihetett haza.
Egyre többen vállalkoznak arra, hogy különleges alapanyagokkal kísérletezzenek
A korábbi versenyeken is számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült tortát kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Kunsági Gabriella a Szép kis mákvirág fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely egy gyógyteákat, tiktúrát és könyveket tartalmazó csomag,a Diabess-Györgytea felajánlásából.
A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzák az alapítvány blogján.
A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft.
A profi cukrászok versenyében az idei győztes a Három kívánság lett, melyet a Nándori Cukrászda alkotott meg.