Így is lehet: az alma 10 szokatlan felhasználása

Néhány különös ötlet az ételrecepteken túl.
Kapcsolódó cikkek

Az alma a legősibb és legsokoldalúbb gyümölcsünk.  Számtalan művészt megihletett már a történelem során, legendák (Tell Vilmos, Párisz) és világhírű mesék/népmesék szólnak róla, vagy kap benne fontos szerepet. Napjaink egyik legnépszerűbb gyermek együttese is viseli nevét.

21 meglepő tény és érdekesség az almáról
Tények és érdekességek, amiket eddig talán nem is tudtunk az almáról.

Kiválóan illeszkedik húsos ételekhez, salátákhoz, de fenséges süteményeknél is főszerepet kap. Mindazonáltal nem csak étkezésre remek, de számos hasznos felhasználása is létezik.

Nézzünk meg néhányat a teljesség igénye nélkül.

Úszó mécsesek

Kezdjük mindjárt azzal a ténnyel, hogy az alma 25%-a levegő, ebből fakadóan gyönyörűen lebeg/úszik a vízen.  Semmi extra felszerelésre nincs szükség. Egy egyszerű hámozó kés segítségével az almánk tetejét megskalpoljuk és a belsejéből annyit kiszedünk, amibe kényelmesen belefér egy teamécses. Ügyesebb kezűek, türelmesebbek a héjába csipkemotívumokat is véshetnek.

Tipp! Hogy ne barnuljon meg az alma „fehér” része szilikon ecset segítségével friss citromlevet kell rá kenni.

Fotó: pixabay.com

Karácsonyfa dekoráció

Bizonyára minden karácsonyfát állító család számára jóleső érzés, ha valami kézzel készült szépség kerülhet fel a fára. Azonban, nem mindenki rendelkezik a megfelelő kézügyességgel a díszek gyártáshoz. Ez a karácsonyfa díszfüzér pedig igazán egyszerű és nagyszerű.

Fotó: flickr-anjuli-ayer

Bélyegző

Ha egy kis retrostílust szeretnél a konyhádba varázsolni, akkor négy dologra lesz szükséged. Egy üres vászon terítő, 1 db ecset, textil festék és természetesen 1 db alma.

Az almát kettévágjuk és szárazra törüljük. Az ecset segítségével a kettévágott almára felvisszük a festéket, majd az egyenletesen kisimított vászonterítőre határozottan rányomjuk, -de nem túl erősen- az almát. Száradást követően használható is.

Fotó: mommycodle

Gyümölcsérlelő

Bizonyára sokan szembesültek már azzal a ténnyel a boltban, hogy a banán zöld fürtökben kínálja magát a polcokon. Sokszor csak állunk és keressük a zöldek között a szép sárga, de még nem fonnyadt banánokat. Nos, itt a remek trükk arra, hogy hogyan érleld meg magad a banánokat. Fogj egy papírzacskót és tegyél bele 1 db almát kettészelve, és az éretlen banánt. Nagyjából 24 óra múlva a zöld kemény banánból, szép sárga, érett gyümölcs lesz. Miért? Az alma leadja az etilént, amely meggyorsítja az érés folyamatát. Ha kertedben maradt zöld paradicsom, ne hagyd veszni. Tedd azt is almás zacsiba.

Fotó: pixabay.com

Szépség és egészség

Természetes módon az alma kiváló gyulladáscsökkentő és jó hatással van a finom ráncokra is. Reszeld le az almát a reszelő legkisebb lyukacsán. Tedd az arcodra. Foglalj helyet 15 percre, majd langyos vízzel öblítsd le. Egészségedre!

Barna cukor trükk

Akik barna cukrot fogyasztanak bizonyára tapasztalták, hogy egy idő után, vagy akár már megvásárláskor az egész egy kemény tömbbé ragad össze. Ha azonban egy almagerezdet helyezel a cukor közé, akkor a kemény barna cukor, újra porhanyós, kanalazhatóvá válik.

Sütemények, torták frissítése

Gyakori probléma ott, ahol nem fogy el egy süti fél órán belül, hogy az kiszárad, száraz és nehezen nyelhetővé válik. A trükk itt is, mint a barna cukornál nagyon egyszerű, egy kettévágott almát helyezzünk, légmentesen zárható edénybe, zacskóba a sütivel együtt.

Mutasd meg a szereteted rózsás-almás sütivel
Mert a szív, az alma és a rózsa soha nem megy ki a divatból.

Halloween díszek

Egyre elterjedtebb a fiatalok körében hazánkban is a halloween ünneplése. Ehhez remek kiegészítők kaphatók országszerte, viszont otthon is elkészíthető pár rémisztő asztaldísz. Csupán a fantáziánkra és néhány gombra van szükség hozzá. A meghámozott almákat hagyjuk egy papíron száradni, majd amikor már jó fonnyadt, horrorfilmbe illő arcot vélünk felfedezni bennük, helyezzünk bele gombokból szemeket, szájakat és fogakat.

Fotó: castaway

Hidratálás felsőfokon

Mint azt az előzőekben már említettük, az alma kiváló pektin forrás, amely segít a gyulladás csökkentésében, valamint jótékony hatással van a finom ráncokra. De mi a helyzet a mélyebb ráncokkal és a problémás bőrrel? Az alma alfa-hidroxi -savakat is tartalmaz, amely a legjobb bőrhámlasztók közé tartozik. Nem csak eltávolítja az elhalt hámsejteket, de bőrmegújító hatása is van.

Házi készítésű AHA (alpha-hidroxy-acid) ”krém” recept:
A megpucolt almát összeturmixoljuk egy evőkanál zabbal, vagy zabpehellyel, hozzáadunk egy teáskanál natúr joghurtot, és egy teáskanál mézet. A masszát egyenletesen kenjünk fel az arcra, dekoltázsra. Hagyjuk hatni 10 percig, majd langyos vízzel öblítsük le, és töröljük szárazra bőrünket.

Fotó: flickr-indirect-heat

Kedvenc illatosító

Ki ne szeretné azt az édes illatot, amely körbelengi az egész házat és amely már ajtónyitásnál jólesően megtámad minket. Ez pedig nem más, mint a nagymama almáspitéje. Édes, fahéjas, sült alma és tészta illat. Ennél jobb illatosító nem létezik. Ma már almás receptek sokaságával találkozhatunk a témában, kísérletezzük ki a legjobbat.

Almás receptek a javából

Az almából készíthető ételeknek, süteményeknek, desszerteknek számtalan variációja van. Gyorsan kedvencünk lehet a mézes-mustáros sült almával, de különleges kiegészítője lehet az ünnepi asztalnak az alma chutney mentával és citrommal is. Ha levesben gondolkodunk, akkor a kardamomos almakrémlevest kár kihagyni, illetve ha előrelátóak vagyunk és van egy kis szabadidőnk, előre elkészíthetjük és üvegekben tárolhatjuk az ízes reszelt almát.

Szerző: Botos Dalma

Kerítésen az ingyen alma: hazai követője is van a norvég példának
A norvég kisváros után Érden is ingyen vihető az alma.