Az alma a legősibb és legsokoldalúbb gyümölcsünk. Számtalan művészt megihletett már a történelem során, legendák (Tell Vilmos, Párisz) és világhírű mesék/népmesék szólnak róla, vagy kap benne fontos szerepet. Napjaink egyik legnépszerűbb gyermek együttese is viseli nevét.
Kiválóan illeszkedik húsos ételekhez, salátákhoz, de fenséges süteményeknél is főszerepet kap. Mindazonáltal nem csak étkezésre remek, de számos hasznos felhasználása is létezik.
Nézzünk meg néhányat a teljesség igénye nélkül.
Úszó mécsesek
Kezdjük mindjárt azzal a ténnyel, hogy az alma 25%-a levegő, ebből fakadóan gyönyörűen lebeg/úszik a vízen. Semmi extra felszerelésre nincs szükség. Egy egyszerű hámozó kés segítségével az almánk tetejét megskalpoljuk és a belsejéből annyit kiszedünk, amibe kényelmesen belefér egy teamécses. Ügyesebb kezűek, türelmesebbek a héjába csipkemotívumokat is véshetnek.
Tipp! Hogy ne barnuljon meg az alma „fehér” része szilikon ecset segítségével friss citromlevet kell rá kenni.
Karácsonyfa dekoráció
Bizonyára minden karácsonyfát állító család számára jóleső érzés, ha valami kézzel készült szépség kerülhet fel a fára. Azonban, nem mindenki rendelkezik a megfelelő kézügyességgel a díszek gyártáshoz. Ez a karácsonyfa díszfüzér pedig igazán egyszerű és nagyszerű.
- Az alma tetejét levágjuk, majd ezt követően a magházat eltávolítjuk. Ezt lehet speciális alma magház eltávolítóval is végezni, de egy kétkarú dugóhúzóval is kényelmesen kiszeparálható. Akinek egyik sincs a kéz közelében, annak javasoljuk a kiskanál nagykanál párosítást.
- Ezt követően az almát karikákra szeljük. Háztartási papírtörlőre helyezzük, és hagyjuk ropogósra száradni. Fűtés szezonban bátran radiátorra helyezhető, azonban a papír gyúlékonysága miatt fokozott figyelemre van szükség.
- Amikor kiszáradtak az almakarikák, csodaszép szalaggal rögzítve felhelyezhetjük a fenyőfára.
Bélyegző
Ha egy kis retrostílust szeretnél a konyhádba varázsolni, akkor négy dologra lesz szükséged. Egy üres vászon terítő, 1 db ecset, textil festék és természetesen 1 db alma.
Az almát kettévágjuk és szárazra törüljük. Az ecset segítségével a kettévágott almára felvisszük a festéket, majd az egyenletesen kisimított vászonterítőre határozottan rányomjuk, -de nem túl erősen- az almát. Száradást követően használható is.
Gyümölcsérlelő
Bizonyára sokan szembesültek már azzal a ténnyel a boltban, hogy a banán zöld fürtökben kínálja magát a polcokon. Sokszor csak állunk és keressük a zöldek között a szép sárga, de még nem fonnyadt banánokat. Nos, itt a remek trükk arra, hogy hogyan érleld meg magad a banánokat. Fogj egy papírzacskót és tegyél bele 1 db almát kettészelve, és az éretlen banánt. Nagyjából 24 óra múlva a zöld kemény banánból, szép sárga, érett gyümölcs lesz. Miért? Az alma leadja az etilént, amely meggyorsítja az érés folyamatát. Ha kertedben maradt zöld paradicsom, ne hagyd veszni. Tedd azt is almás zacsiba.
Szépség és egészség
Természetes módon az alma kiváló gyulladáscsökkentő és jó hatással van a finom ráncokra is. Reszeld le az almát a reszelő legkisebb lyukacsán. Tedd az arcodra. Foglalj helyet 15 percre, majd langyos vízzel öblítsd le. Egészségedre!
Barna cukor trükk
Akik barna cukrot fogyasztanak bizonyára tapasztalták, hogy egy idő után, vagy akár már megvásárláskor az egész egy kemény tömbbé ragad össze. Ha azonban egy almagerezdet helyezel a cukor közé, akkor a kemény barna cukor, újra porhanyós, kanalazhatóvá válik.
Sütemények, torták frissítése
Gyakori probléma ott, ahol nem fogy el egy süti fél órán belül, hogy az kiszárad, száraz és nehezen nyelhetővé válik. A trükk itt is, mint a barna cukornál nagyon egyszerű, egy kettévágott almát helyezzünk, légmentesen zárható edénybe, zacskóba a sütivel együtt.
Halloween díszek
Egyre elterjedtebb a fiatalok körében hazánkban is a halloween ünneplése. Ehhez remek kiegészítők kaphatók országszerte, viszont otthon is elkészíthető pár rémisztő asztaldísz. Csupán a fantáziánkra és néhány gombra van szükség hozzá. A meghámozott almákat hagyjuk egy papíron száradni, majd amikor már jó fonnyadt, horrorfilmbe illő arcot vélünk felfedezni bennük, helyezzünk bele gombokból szemeket, szájakat és fogakat.
Hidratálás felsőfokon
Mint azt az előzőekben már említettük, az alma kiváló pektin forrás, amely segít a gyulladás csökkentésében, valamint jótékony hatással van a finom ráncokra. De mi a helyzet a mélyebb ráncokkal és a problémás bőrrel? Az alma alfa-hidroxi -savakat is tartalmaz, amely a legjobb bőrhámlasztók közé tartozik. Nem csak eltávolítja az elhalt hámsejteket, de bőrmegújító hatása is van.
Házi készítésű AHA (alpha-hidroxy-acid) ”krém” recept:
A megpucolt almát összeturmixoljuk egy evőkanál zabbal, vagy zabpehellyel, hozzáadunk egy teáskanál natúr joghurtot, és egy teáskanál mézet. A masszát egyenletesen kenjünk fel az arcra, dekoltázsra. Hagyjuk hatni 10 percig, majd langyos vízzel öblítsük le, és töröljük szárazra bőrünket.
Kedvenc illatosító
Ki ne szeretné azt az édes illatot, amely körbelengi az egész házat és amely már ajtónyitásnál jólesően megtámad minket. Ez pedig nem más, mint a nagymama almáspitéje. Édes, fahéjas, sült alma és tészta illat. Ennél jobb illatosító nem létezik. Ma már almás receptek sokaságával találkozhatunk a témában, kísérletezzük ki a legjobbat.
Almás receptek a javából
Az almából készíthető ételeknek, süteményeknek, desszerteknek számtalan variációja van. Gyorsan kedvencünk lehet a mézes-mustáros sült almával, de különleges kiegészítője lehet az ünnepi asztalnak az alma chutney mentával és citrommal is. Ha levesben gondolkodunk, akkor a kardamomos almakrémlevest kár kihagyni, illetve ha előrelátóak vagyunk és van egy kis szabadidőnk, előre elkészíthetjük és üvegekben tárolhatjuk az ízes reszelt almát.
Szerző: Botos Dalma