Otthon készült

Ilyen egyszerűen is készülhet tökéletes bejgli

Szokták volt mondani, hogy nincs karácsony bejgli nélkül. Lehet diós, lehet mákos, de legyünk őszinték, jobban ízlik, ha a töltelék vastagon mutatja magát! A klasszikus bejgli titkát már megosztottuk veletek, most egy reform változatát mutatjuk, ami nem csupán finom, de egészséges is.

Hozzávalók

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg margarin ( laktózmentes is lehet)
  • 150 gramm tejföl (laktózmentes is lehet)
  • 15 dkg porcukor/szőlőcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja vagy aroma

Töltelék

Diós

  • 120 gramm diópótló keverék (búzacsíra, napraforgómag és aroma) vagy darált dió
  • Kingston rum aroma
  • 0,5 dl viz
  • 5-10 dkg cukor/szőlőcukor ízlés szerint
  • 2 evőkanál házi baracklekvár

Mákos

  • 10 dkg darált mák
  • 4 evőkanál házi meggylekvár
  • 5-10 dkg cukor/szőlőcukor ízlés szerint
  • 0,5 dl víz
Fotó: Botos Dalma
Fotó: Botos Dalma
Fotó: Botos Dalma

Elkészítés

A tölteléket külön-külön egy kis lábasban forraljuk össze, hogy kenhető, krémes állagú legyen, de a felesleges vizet le kell forralni róla. Míg hűl, addig a  tészta száraz összetevőit alaposan elkeverjük, majd az olvasztott vajat és tejfölt hozzákeverjük. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Szükség esetén pici vizet vagy tejfölt tehetünk még hozzá. Ha ezzel elkészültünk, a tésztát 3-4 részre osztjuk, egyenként gyúrjuk, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük és a tetejét olvasztott vajjal vagy kávéval átkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

Készítette: Botos Dalma

Diót, mákot egyetek, hogy egészségesek legyetek: a legtökéletesebb bejgli receptje
Nincs karácsony bejgli nélkül! Lehet diós, lehet mákos, de legyünk őszinték, jobban ízlik, ha a töltelék vastagon mutatja magát!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik