Szokták volt mondani, hogy nincs karácsony bejgli nélkül. Lehet diós, lehet mákos, de legyünk őszinték, jobban ízlik, ha a töltelék vastagon mutatja magát! A klasszikus bejgli titkát már megosztottuk veletek, most egy reform változatát mutatjuk, ami nem csupán finom, de egészséges is.
Hozzávalók
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg margarin ( laktózmentes is lehet)
- 150 gramm tejföl (laktózmentes is lehet)
- 15 dkg porcukor/szőlőcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 csipet só
- 1 citrom reszelt héja vagy aroma
Töltelék
Diós
- 120 gramm diópótló keverék (búzacsíra, napraforgómag és aroma) vagy darált dió
- Kingston rum aroma
- 0,5 dl viz
- 5-10 dkg cukor/szőlőcukor ízlés szerint
- 2 evőkanál házi baracklekvár
Mákos
- 10 dkg darált mák
- 4 evőkanál házi meggylekvár
- 5-10 dkg cukor/szőlőcukor ízlés szerint
- 0,5 dl víz
Elkészítés
A tölteléket külön-külön egy kis lábasban forraljuk össze, hogy kenhető, krémes állagú legyen, de a felesleges vizet le kell forralni róla. Míg hűl, addig a tészta száraz összetevőit alaposan elkeverjük, majd az olvasztott vajat és tejfölt hozzákeverjük. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Szükség esetén pici vizet vagy tejfölt tehetünk még hozzá. Ha ezzel elkészültünk, a tésztát 3-4 részre osztjuk, egyenként gyúrjuk, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük és a tetejét olvasztott vajjal vagy kávéval átkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
Készítette: Botos Dalma