Hódító útját járja a káposztával töltött ivádi uborka

A polgármester készített speciális szerkezetet a finomság elkészítéséhez.
Kapcsolódó cikkek

Ivádon, a picinyke észak-hevesi falu savanyítóüzemében 14 féle finomságot készítenek, és mi sem természetesebb, minthogy rettentően büszkék a helyben készült savanyúságaikra. Ezek közül is kiemelkedik a káposztával töltött uborka, melyért valóssággal sorban állnak a vevők. Savanyúságaik minőségéről – melynek titka a saját receptúra – elég annyit elárulni, hogy tavaly 27 tonnát rendeltek tőlük a környező boltok és intézmények.

Íme a nagyi tartósítószer nélküli, tökéletes savanyítólé receptje
Milliónyi savanyítási tippet és tartósítási technikát találunk a világhálón, a mostaniból azonban csak ez az egy van.

Valyon László polgármester szerint – akinek kedvence a savanyított pepperoni – ivádi savanyúság nélkül a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen. A töltött uborka készítéséhez – a zöldség belsejének eltávolításához – a falu vezetője alkotott speciális szerkezetet. A töltést szorgos asszonykezek végzik.

A sok finomság – a magvetéstől a késztermékig – a közfoglalkoztatás keretében valósul meg. Az üzemben négyen dolgoznak, de a termesztés és a betakarítás is sokaknak ad munkát a környéken.