Otthon készült

1110 fasírozottal kerültek be a Guinness Rekordok Könyvébe a karancslapujtőiek

Ezer fasírtnál is több kellett a rekordhoz, de megcsinálták a karancslapujtőiek.

Tizedik alkalommal rendezte meg a karancslapujtői Duci Csapat Egyesület a Park Party nemzetközi főzőversenyt. A jubileumi évforduló alkalmából a Guinness Rekordok Könyvébe is bevésték nevüket: egy időben, egy helyen 1110 fasírozottat és egy 10 méteres kesudiós csokitortát készítettek el, írta a nool.hu.

Számomra a családom után a legfontosabb a főzés és a Duci Csapat Egyesületben való tevékenykedés. Az évek során rengeteg helyre eljutottunk már, ahol bemutattuk a helyi specialitásainkat, és ezzel együtt rengeteg embert megismertünk. Egyszer csak kipattant a fejemből az az ötlet, hogy a jubileumi rendezvényünket saját magunk, illetve a hozzánk látogatók számára is különlegesebbé tegyük. Eldöntöttem, hogy fasírozottat fogunk készíteni. Tervem megerősítéséhez megkérdeztem néhány séfet, valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjait, mit szólnak ehhez, és ők is rábólintottak. Az országban ugyanis még senkinek nem jutott az eszébe, hogy egyszerre, egy időben ennyi fasírozottat készítsen el. Nekünk a Park Partyn 1110 darabot sikerült kisütnünk, amellyel bekerültünk a Guinness Rekordok Könyvébe

– mondta Czakó Zoltánné.

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

A Duci Csapat Egyesület elnöke hozzátette: hatalmas öröm volt számukra, hogy 52 csapat vett részt a főzőversenyen, akik mind Karancslapujtőre hozták specialitásaikat.

Sokan szálltak ringbe a környékbeli településekről is, sőt Magyarország minden tájáról, de még határon túlról is érkeztek főzőcsapatok azért, hogy egy tányér ételt tegyenek a héttagú szakmai zsűri elé. Rajtuk kívül az elkészült finomságokat 10 Duci hölgy és 10 Duci úr is külön értékelte.

Zsűri elé kerültek az otthonról vitt sütemények is, ezek között a szervezők megtalálták a zserbó és a túrós lepény királyát is.

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

S hogy miből készült a rekorder fasírozott?

Az 1110 darab fasírozotthoz összesen 60 kilogramm darált húst, 60 darab tojást, 15 kilogramm kenyeret, 1 kilogramm sót, 1 kilogramm őrölt pirospaprikát, 45 dekagramm őrölt fekete borsot, 30 csomag őrölt köménymagot, illetve 30 liter olajat használtak fel. Az 1110 darab fasírozott elkészítésében nyolc ember vett részt, akiknek hat óra alatt sikerült felállítaniuk a rekordot.

Kiemelt kép: Hegedűs Márk/NMH

Varsányban tisztelik az utakat, mert elvezetnek oda, ahova menni szeretnének
800 éves a Nógrád megyei mintafalu, amely élt, él és élni fog.
Olvasói sztorik