Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ (b) az öntõforma két felét illeszti össze a felvidéki Várhosszúréten lévõ mûhelyében 2019. június 24-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter

Európa-szerte szólnak az ifjú felvidéki mester harangjai

Hagyományos eljárással készülnek, úgy, ahogy a középkorban.
Korábban a témában:

Ifj. Slíž Róbert harangöntő 1997-ben született Rozsnyón, jelenleg a Kassai Műszaki Egyetemen kohászatot tanul. A harangöntést autodidakta módon sajátította el. Tizenöt éves korában döntött úgy, hogy megpróbálkozik a harangöntéssel, elkezdte építeni első öntőformáját. Az első harang három évvel később, 2015-ben készült el. A felvidéki Várhosszúréten lévő műhelyében eddig 30-nál többet készített, amelyek közül 41 kilogrammos a legnagyobb.

A fiatal alkotó harangjai Európa több országában – Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban – szólnak.

Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert mester hagyományos eljárással készíti a harangokat, úgy, ahogy a középkorban készítették.

Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ ((j) és barátja egy harang öntõformáját emelik az öntés helyére a felvidéki Várhosszúréten 2019. június 24-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ a szabadtéri kemence fedelét emeli fel a felvidéki Várhosszúréten lévõ mûhelyénél 2019. június 24-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ az elkészült harangot mossa a felvidéki Várhosszúréten lévõ mûhelyénél 2019. június 25-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ viaszmaradékot éget le egy harang öntésére szolgáló forma belsejébõl a felvidéki Várhosszúréten lévõ mûhelyében 2019. június 24-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ agyagkeverékbõl öntõformát készít a felvidéki Várhosszúréten lévõ mûhelyében 2019. június 24-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ elkészült 30 kilogrammos  harangja a felvidéki Várhosszúréten lévõ mûhelyénél 2019. június 25-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Várhosszúrét, 2019. június 26. 
Ifj. Slíz Róbert harangöntõ az elkészült harangot viszi a felvidéki Várhosszúréten lévõ mûhelyénél 2019. június 25-én. Az év ifjú mestere címet tavaly elnyert 22 éves magyar harangöntõ autodidakta módon sajátította el a harangkészítést. A Kassán kohászatot tanuló fiatal harangjai Európa több országában - Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban - szólnak.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.