Sárgabarack, málna, ribizli – javában tombol a szezon, rengetegen teszik el otthon a saját készítésű lekvárjukat. A nyáron gondosan elrakott finomság tetején aztán nem egyszer megjelenik a penész a felnyitás után néhány nappal.
Vajon mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?- tette fel a jogos kérdést a Vidék íze oldal.
Az ételeken, élelmiszereken abban az esetben jelenik meg a bevonat, ha azok spórákkal fertőződnek, amelyek elszaporodnak. A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy ha a kenyér, pékárú elkezd penészesedni azt azonnal ki kell dobni, hiszen a penész behálózza az étel mélyebb rétegeit.
A lágy, puha élelmiszerekben hamar elszaporodik a gomba, így természetesen az sem ajánlott, hogy a lekvár tetejét lekapirgálva a maradék részt megegyük, hiszen hányást, hasmenést, remegést, bőrkiütést okoz. Azok a lekvárok, amikben több a cukor, hamarabb megkeményednek, így a penész sem tud olyan gyorsan elterjedni.
Mit tehetünk?
A lekvár eltevésénél kiemelt figyelmet kell fordítani az üveg és a tető tisztaságára. Érdemes kisebb üvegbe elrakni az édes főzeteket, így akár egyetlen süteménynél, vagy palacsintánál elfogy, és nem kell a félig elhasznált lekvárt tárolni.
Az ételek/élelmiszerek penészedését megelőzhetjük, ha:
- lefedjük az ételt tárolásnál, mert így megakadályozzuk, hogy a spórák, amik a levegőben vannak, megtelepedjenek az ételen,
- nem hagyjuk a romlandó ételeket szobahőmérsékleten, csak ameddig fogyasztjuk, de legfeljebb 2 órát,
- a maradék ételeket felhasználjuk 3-4 napon belül.
És amit még megtehetünk:
- havonta tisztítsuk ki a hűtőszekrényt,
- a konyharuhákat, szivacsokat, törlőkendőket, felmosókat tartsuk tisztán,
- dobjuk ki az olyan eszközöket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani.
Kiemelt kép: Pixabay.com