Szilvalekváros kráfli, a tél süteménye a nagyi receptes füzetéből

Régi időkben enélkül a hájas tészta nélkül nem tartottak faluhelyen disznóvágást.
Kapcsolódó cikkek

Régi időkben enélkül a hájas tészta nélkül nem is tartottak faluhelyen disznóvágást. Lehet simán vagy baracklekvárral töltve is készíteni, de a mi kedvencünk a házi szilalekvárral töltött kráfli. Még melegen, porcukorral meghintve a tetején. Vigyázat ez aztán tényleg nem lesz mindenmentes!

Apropó, tudjátok mit jelent a “kráfli” szó? Egyszerűen fánkot.

Most pedig következzék az eredeti recept, ahogy ígértük, nagyanyánk receptes füzetéből:

Fotó: Pais-H Szilvia

Hozzávalók

Elkészítése

A megtisztított disznóhájat finomra daráljuk, félre tesszük. A tésztához összegyúrjuk a lisztet a tojással, a tejföllel, az ecettel, és a 2 dl sós vízzel, és egy kis kanányi cukorral. Alaposan kidolgozzuk, rétestészta keménységűre gyúrjuk.  Lisztezett felületen kinyújtjuk és megkenjük a félretett háj egyharmad részével. A tésztát összehajtjuk, három részbe, aztán letakarva legalább fél órát hűtőben pihentetjük. Ezt a mozdulatsort még kétszer megismételjük: a tésztát kinyújtjuk, megkenjük a hájjal, aztán összehajtjuk, majd állni hagyjuk.

Végül az egy centi vastagságúra kinyújtott tésztát négyzetekre vágjuk, megtöltjük szilva- vagy baracklekvárral, de mákkal vagy diós töltelékkel is isteni. Háromszögre hajtjuk, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.

Címlapfotó: Pais-H Szilvia