Régi időkben enélkül a hájas tészta nélkül nem is tartottak faluhelyen disznóvágást. Lehet simán vagy baracklekvárral töltve is készíteni, de a mi kedvencünk a házi szilalekvárral töltött kráfli. Még melegen, porcukorral meghintve a tetején. Vigyázat ez aztán tényleg nem lesz mindenmentes!
Apropó, tudjátok mit jelent a “kráfli” szó? Egyszerűen fánkot.
Most pedig következzék az eredeti recept, ahogy ígértük, nagyanyánk receptes füzetéből:
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 35 dkg háj ledarálva
- 2 db egész tojás { sárgája}
- 1 evőkanál ecet
- 3 kanál tejföl
- házi szilva lekvár
- ízlés szerint porcukor
Elkészítése
A megtisztított disznóhájat finomra daráljuk, félre tesszük. A tésztához összegyúrjuk a lisztet a tojással, a tejföllel, az ecettel, és a 2 dl sós vízzel, és egy kis kanányi cukorral. Alaposan kidolgozzuk, rétestészta keménységűre gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk és megkenjük a félretett háj egyharmad részével. A tésztát összehajtjuk, három részbe, aztán letakarva legalább fél órát hűtőben pihentetjük. Ezt a mozdulatsort még kétszer megismételjük: a tésztát kinyújtjuk, megkenjük a hájjal, aztán összehajtjuk, majd állni hagyjuk.
Végül az egy centi vastagságúra kinyújtott tésztát négyzetekre vágjuk, megtöltjük szilva- vagy baracklekvárral, de mákkal vagy diós töltelékkel is isteni. Háromszögre hajtjuk, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
Címlapfotó: Pais-H Szilvia