Otthon készült

Mennyei, grillezett rosé kacsamell Bánfi Anna tippjeivel

A kacsamell fantasztikus étel, de tudni kell, hogy mitől lesz száraz vagy éppen szaftos és zamatos. Az ízekért természetesen a fűszerek felelnek, de az, hogy milyen lesz az ínyenc fogásunk állaga, ahhoz jó tudni néhány apróságot. Ebben ad tippeket és receptötletet Bánfi Anna séf.

Bánfi Anna, a béri Malom Udvar tulajdosa és egyben séfje a főzéssel kapcsolatos tudását már próbára tette a Konyhafőnök című műsorban is. Most az igazán ínyenc és szaftos kacsamell készítésének titkába avatott minket. Többek között elárulta, hogy egy jól elkészített húshoz fontos az alapanyag minősége. Ha a hús öreg, akkor nehezebb dolgunk lesz. Jó tudni, ismerni azt is, hogy az általunk kiválasztott húsnak milyen tulajdonságai vannak. A kacsamell például egy szárazabb hús, de lédúsabb, mint a csirkemell, így az elkészítése is másabb technikákat igényel. A fűszerezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, ettől lesz egy grillezett kacsamell igazi kulináris élmény.

Videónkban lépésről lépésre elkészíti a rosé kacsamellet jus-vel, zöldfűszeres bulgurral és grillezett zöldségekkel:

Grillezett rosé kacsamell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db kacsamell ( 20-25  dkg/ db)
  • 1 dl Vénusz Fokhagymás olaj
  • só ízlés szerint

Elkészítése

A kacsamelleket a Vénusz Fokhagymás olajjal és kevés sóval 24 órán keresztül pácoljuk. Ezután a kacsamellen beírdalljuk a bőrt, éles késsel hosszú csíkokat vágjuk, de csak a húsig! A húst besózzuk és vákuumzacskóban levákuumozzuk és egy órán keresztül szuvidáljuk, hőkezeljük (tehetünk a tasakba 1-1 ág rozmaringot, fokhagymagerezdet vagy vöröshagymacikket is).

Ezt követően a kacsamellet kivesszük a zacskóból, megtörölgetjük és grillen nagy hőfokon a bőrös felével lefelé 5-10 percig pirítjuk, hogy a bőr jó ropogós legyen. Fontos, hogy a húst a tálalás előtt 5-10 percig hagyjuk pihenni.

Miért szuvidáljunk?

A szuvidálás előnye, hogy a húsokból nem sülnek ki az aromák, az ízek, a vitaminok és a nedvesség sem, ezért sokkal zamatosabb, ízletesebb lesz, mintha sütőben készítenénk.

Szósz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-2 levél friss zsálya vagy kakukkfű (opcionális)
  • 1 kis ágnyi friss rozmaring
  • 2 dl húsleves és/vagy pecsenye alaplé
  •  2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 cl Vénusz Fokhagymás olaj

Elkészítés

A fokhagymás olajon picit (2-3 perc) megpirítjuk a tört fokhagymát, a felaprított rozmaringot, a zsályát, esetleg a kakukkfüvet, és felöntjük a kacsamell készítésénél keletkezett pecsenyelével. Pároljuk nagy lángon néhány percig, majd pihentessük a tálalásig.

Bulgur (tört búza) elkészítése

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg bulgur
  • 4-5  dl húslé
  • ½ dl Vénusz Fokhagymás olaj
  • 1 púpozott teáskanál friss bazsalikom ( opcionális)

A fokhagymás olajon aranysárgára pirítjuk a bulgurt, majd kétszeres mennyiségű húslével felöntjük. Sózzuk, ízesíthetjük apróra vágott bazsalikommal és fedő alatt, időnkénti kevergetés mellett pároljuk puhára.

Szponzorált tartalom

A cikk a Vénusz támogatásával készült.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik