Otthon készült

Minden nap új csodákat tartogat Tegolandia

Egy régi magyar kúpcserép az alapja a mini világoknak.

Minden kisgyermek szeret rajzolgatni, színezni, de vannak olyan gyerekek, akiken már kicsi korban látszik, hogy náluk többről van szó egyszerű gyermeki rajzolgatásnál. Bennük ott él az alkotás vágya, a művészet szeretete, ami végül valamilyen formában meg is mutatkozik.

Így volt ezzel Nagy Andrea is, aki már kicsiként is folyton rajzolt, festett, alkotott. Felnőve aztán az élet gyakorlatias pályára sodorta, ettől függetlenül a művészet szeretete tovább élt benne.

Szinte minden nap festek valamit. Imádom a fákat és a természetet, legszívesebben egy erdő közepén élnék, és naphosszat fákat, és állatokat festenék

– árulta el Andrea, akinek eredeti hivatása látszerész immár 20 éve, ám az utóbbi 5 évben annyira sokat alkotott, hogy egyre inkább érezte, ez az ő útja. A fő irányvonala sokáig a festészet volt, ezt ma is olyan komolyan veszi, hogy jelenleg is egy művészeti iskolába jár, ahol festészetet tanul.

Fotó: Nagy Andrea

A festmények mellett Andrea egyedi ajándéktárgyakat is készít, kézi festéssel díszítve azokat. Fontosnak tartja, és mindig ügyel arra, hogy minden egyes ajándéktárgy személyre szabott legyen. Így készülnek el az egyedi kézzel festett könyvjelzők, kis fa díszek, fából készült névtáblácskák.

Egy ideje tegolák készítésével is aktívan foglalkozik.

A tegola készítést nagyjából 8-10 éve űzöm, bár maga a tevékenység idén csúcsosodott ki igazán az életemben. Ez, mondhatni, a karantén ajándéka volt, akkor kanyarodtam vissza kicsit a tegola készítéséhez, ami most nagyobb figyelmet is kapott

– árulta el Andrea.

Galéria
Fotó: Nagy Andrea

Kezdetben egyedül alkotott, de a karantén alatti bezártságban a párja is bekapcsolódott az alkotásba. A technikai részletek kidolgozásában és megvalósításában ő van Andrea segítségére.

Megszületett Tegolandia, a hely, ami minden nap újabb csodákat tartogat.

De mi is az a tegola? – tettük fel a kérdést Andreának.

A tegola valójában egy régi magyar kúpcserép, ennek formája a kis épületek alapköve, és egy megalkotott kicsi világ központja. Minden darab teljesen egyedi, és a megrendelőim által személyére szabott, tele apró személyes utalásokkal, melyeket részletesen egyeztetünk. A készítéskor rengeteg szerves anyagot hasznosítok újra, és sok sok-sok ötletelés van minden egyes darab mögött. Valójában elmondható, hogy az általam létrehozott tegola egy miniatűr világ, amit  a rendelkezésemre álló anyagokból kell létrehoznom

– mondta el Andrea, aki fontosnak tartja, hogy amit csak lehetséges kézzel készítsen el, ettől is lesznek olyan különlegesek az alkotásai.

Galéria
Fotó: Nagy Andrea

Egy művész számára az a legnagyobb boldogság, ha örömet okozhat másoknak alkotásaival. A karantén ideje alatt a tegolák számtalan boldog pillanatot okoztak az elmaradt nyaralás pótlékaként az embereknek, s ez nagyon jóleső érzéssel tölti el Andreát.

A kedvenc projektünk párommal egy 70. szülinapra készült tegola volt, amikor is az ünnepelt szülői házát formáztuk meg, akinek az édesapja patkolókovács volt, így egy komplett kovácsműhely került a kis cserépcsodára

– árulta el az alkotó. A kovácsműhely megalkotásánál minden momentumnak személyes jelentősége volt, így lett méltó, egyedi ajándék az ünnepeltnek.

Galéria
Fotó: Nagy Andrea

Szeretek adni, szeretem, hogy az emberek eljönnek és örömüket lelik az alkotásaimban. Ha pedig látom az arcukon, hogy tetszik nekik, amit alkottam, azzal én is sokat kapok tőlük

– összegzett Andrea.

Kiemelt kép: Nagy Andrea

Mesevilágot alkot hulladékból a kreatív anyuka
Deszka, műbőr, gyurma: Andrea kezében minden dekorációvá változik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik