Egyszerű és gyorsan elkészíthető recept. Akik kóstolták már csülkös bableveshez, azoknak nagy kedvencük lett. Íme elkészítésének fortélyai.
Túrós hajtovány receptje
A tésztához:
- fél kiló liszt,
- két tojássárgája,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 3 dkg élesztő,
- 2,5-3 dl tej,
- pirított tökmag.
A töltelékhez:
- fél kiló túró,
- 2 evőkanál tejföl,
- 20 dkg reszelt trappista sajt,
- egy tojás,
- só, bors,
- egy kis fej vöröshagyma,
- egy gerezd reszelt fokhagyma.
- A fél kiló lisztből, két tojássárgából, 5 dkg olvasztott vajból, 3 dkg élesztőből és 2,5-3 dl tejből elkészítjük a kelt tésztát, mely fánktészta állagú lesz.
- Fél kiló túrót kikeverünk 2 evőkanál tejföllel, 20 dkg reszelt sajttal, egy egész tojással, sóval, borssal, egy kis fej vajban párolt hagymával, egy gerezd reszelt fokhagymával.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük túrókrémmel és feltekerjük, mint a bejglit.
- A tetejét lekenjük tojással, megszórjuk sajttal és pirított tökmaggal.
- Háromszög alakú szeletekre vágjuk és 190 fokon kisütjük.