A fasírt, vagy fasírozott, vagy vagdalt az egyik talán legnépszerűbb magyar húsétel. Ennek formájára készül a zöldségfasírt is – csak éppen hús nélkül. Talán nem szerencsés fasírtnak nevezni, mert abban hús van, ebben pedig nincs. A zöldségropogós név sem biztos, hogy telibe talál, így egyelőre marad a fasírt, de nem is ez a lényeg, hanem a tartalom!
Csupa reszelt gyökérzöldség: van, aki jobban szereti, ha több benne a sárgarépa, nálunk a petrezselyemgyökér és a paszternák viszi a pálmát, de legalábbis én azt szeretem legjobban, ha ők vannak benne túlsúlyban.
Egyszerű, gazdaságos, vitamindús fogás, akár vacsoraételnek, de kerülhet szendvicsbe, uzsonnás dobozba, krumplifőzelékre feltétnek. És elárulok egy titkot is: igaz, hogy csak „gyökerek”, de nálunk évek óta bekerültek a téli ünnepek nevezetes fogásai közé, mert a család növényevő tagjai beszavazták őket. Kinek a rántott hal, kinek a fokhagymás oldalas, kinek pedig a zöldségfasírt. Vagy együtt a három!
Zöldségfasírt
Hozzávalók:
- 30 dkg vegyes gyökérzöldség (zeller, fehér- és sárgarépa, paszternák, ami éppen kéznél van)
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, kakukkfű, szurokfű
- 8-10 dkg zabpehely
- 2 tojás
- a sütéshez: olaj vagy zsír
Elkészítése:
- A megtisztított gyökérfélét nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát.
- Megsózzuk, beleütjük a tojásokat és a felaprított fűszerekkel ízesítjük.
- Annyi zabpehellyel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és néhány órára lefedve pihentetjük, hogy zabpehely jól megdagadjon, magába szívja a nedvességet.
- A masszából olajos tenyérrel pogácsákat formálunk, alaposan összenyomkodjuk, majd forró zsiradékban, vagy sütőpapírral borított tepsin, olajjal megspriccelve 200 fokon mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
- Készülhet tojás nélkül is, ekkor még erősebben nyomkodjuk össze a pogácsákat, és tepsiben süssük, félidőn egy lapát segítségével fordítsuk meg, hogy szép pirosra süljön.
További remek receptek a Rózsakunyhó oldalán találhatók.
Szerző: Halmos Mónika fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője