Sok tök termett a kertben? Az ember nem szeret semmit kidobni, ám tökfőzeléket azért mégsem ehet hetekig a család. Mi legyen akkor a rengeteg tökkel, merül fel a kérdés. Olyan jó lenne hasznosítani.
A tök ugyanis remekül átveszi az ízeket, így megfelelő ízesítéssel remek befőttek készíthetők belőle, amiket aztán húsok mellé tálalhatunk. Olcsó, finom, különleges.
Nézzük tehát, hogy is készül a ,,hamis ananászbefőtt”:
- 2 kg kockázott sütőtök,
- 0,5 l ananász szörp,
- 5 ek. citromlé,
- 30 dkg cukor,
- 7-8 dl víz,
- szegfűszeg, egész fahéj
A hozzávalókat összekeverjük és a felkockázott tökre öntjük. 1 napra a hűtöbe tesszük. Másnap feltesszük főzni, forrás után 10-15 percig főzzük. Nem kell puhára. Üvegekbe szedjük és szárazdunsztba tesszük. Érdemes pár percre fejre fordítani az üvegeket.
Elkészíthető cukkiniből, főzőtökből is. Az ügyesek intenzívebb ízű ananász aromával is kipróbálhatják. Bármilyen szörppel lehet próbálkozni, a tök átveszi az ízét, így a befőtt készülhet barack szörppel, mangó szörppel is.
A receptet köszönjük Héjja Juliannának.