Otthon készült

Életünk legjobb kenyerét sütöttük, dagasztás nélkül – íme a recept

Semmi kézmeleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. És még gazdaságos is!

Az otthoni kenyérsütés közismerten olyan reneszánszát éli, amelyre 33 éve nem volt példa. Azért éppen ennyi ideje, mert 33 éve köszöntött ránk életünk legnagyobb tele, amelyen sokan akkor sem tudták volna elhagyni a lakásukat, ha akarták volna.

Most ki tudnánk lépni az utcára, de nem akarunk, a koronavírus pedig előhívta ismét az emberekből az öngondoskodást, az egymásra való odafigyelést és mindezekkel együtt a kenyérsütés örömét.

Tél és kenyérsütés most annyiban újra összekapcsolódott, hogy a hét elején hóesésből érkeztem haza – szigorúan csak a heti élelem egy részét beszerezve a nyaranta páratlan ízű orosházi paradicsomot forgalmazó zöldségestől –, átfázva, de mégis azzal a furcsa örömmel, hogy hónapok után havat láttam, a városban is kristálytiszta levegőt szívtam magamba a forgalom hiányának köszönhetően.

Otthon pedig azzal örömmel fogadtak, hogy életünk eddig legjobb kenyere készült el reggelire, egy most kapott egyszerű recept után.

És tényleg. A receptet közzé adó Horváth-Boros Kálci, most már tudjuk, semmit sem túlzott el az oldalán. Kiemelnénk, hogy fél kiló liszthez csak negyed kocka (12.5 gramm) élesztő kell, így a recept gazdaságos is.

Ez az a kenyér, amit BÁRKI el tud készíteni és lenyűgözni vele a családot! Végtelenül egyszerű. Semmi kézmeleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. Valljuk be az a legfontosabb, hogy a család elismerését elnyerje a háziasszony vagy a háziúr. Garantálom, hogy ezt megsütve biztos kapsz pár jóleső dicsérő szót és puszit

– írja a fenti gyökérkenyérről a kalcirecept oldala, amelynek köszönthetjük az ötletet és a receptet.

Villámgyors kenyerek élesztő és kovász nélkül
Gyorsan elkészülnek, és bár tömörebbek az élesztős kenyérnél, ízük vetekszik vele.

Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát, ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát

– ajánlja a kalcirecept, amelyet alább is idézünk:

Hozzávalók

  • fél kg búzafinomliszt (500 gramm) BL55
  • 2 teáskanál só (10 gramm)
  • 12 gramm friss élesztő VAGY 3 gramm szárított élesztő
  • 4 deci hideg víz
  • 2 evőkanál olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér). Személyes tapasztalatunk alapján érdemes beletenni.

Elkészítése

A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet. Egy fakanállal összekeverjük.

HŰTŐBEN kelesztjük egy magas falú edényben nehogy kimásszon. MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben. Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra.

Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk. A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.

(A további élményfokozást ezen a ponton lehet megtenni. Mi eddig még nem jutottunk, az alapreceptet nem untuk még meg a héten, de aki unni fogja, az nézze meg, mit ajánl itt Kalci.)

Feltekerjük és megtekerjük. LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad). A tetejét is megszórjuk liszttel.

(A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.)

Jénaiban sült gyors kenyér Boros Vali módra
Egyszerű, adalékmentes, az íze mégis utánozhatatlan.

Egy konyharuhával letakarjuk az egészet. 40 percig a tepsin kelesztjük. A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába.

Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük körülbelül 30 perc alatt.

Kívül ropogós, belül puha lesz a kalcirecept.hu szerint. Ebben sincs semmi túlzás, mint kiderült! De szó szerint be kell tartani a receptet! Napokon át élvezhető marad a kenyér. Tervezzük a kovászos változatot is elkészíteni, hiszen az élesztő kezd hiánycikké válni.

Fotók: Arday-Wittmann Zsófia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik