Otthon készült

Villámgyors kenyerek élesztő és kovász nélkül

Gyorsan elkészülnek, és bár tömörebbek az élesztős kenyérnél, ízük vetekszik vele.

Sokan tapasztaljuk, hogy elfogyott az élesztő és a szárított élesztő a boltokban, viszont sütőpor és szódabikarbóna még kapható. Ne csüggedjünk hát, hanem süssük meg ezt a két változatot! Nem fogunk csalódni, ízük ugyanolyan finom, mint az élesztővel készült kenyereké.

Fotó: Facebook/Jázmin Fehér

Házi kenyér sütőporral

Hozzávalók:

  • 56 dkg  finomliszt
  • 5 dl joghurt, kefír vagy tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 púpos teáskanál só
  • 0, 5 teáskanál cukor

Elkészítése: 

  • Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  • Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót: kézzel, fakanállal vagy géppel.
  • Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, öntsük rá a tésztát.
  • Fontos, hogy a tészta állaga nagyon puha lesz és ragadós, de ne hintsünk rá lisztet pluszban, mert elrontja a kenyeret.
  • Süssük tűpróbáig, 35-40 perc körülbelül.
Szódás cipó – Fotó: Pixabay

Házi szódás cipó

Hozzávalók: 

  • 12 dkg finomliszt
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt (ha csak egyféle lisztünk van, abból is elkészíthetjük, úgy 24 dkg-val mérve)
  • 0, 5 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 dkg vaj
  • 1,5 dl író vagy tej, esetleg (barna) sör
Fotó: Facebook/Jázmin Fehér

Elkészítése:

  • Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a sót, sütőport és a szódabikarbónát.
  • Morzsoljuk bele a vajat.
  • Öntsünk bele annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk.
  • Ne dagasszuk túl sokáig.
  • Lisztezett felületen formázzunk belőle cipót, majd 2-2,5 cm-re nyújtsuk ki.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kereszt alakban vágjuk be.
  • Hintsük meg a tetejét teljes kiőrlésű liszttel (vagy amilyenünk van).
  • Végül 180°C-on mintegy 30 perc alatt süssük ropogósra.
  • Akkor jó, ha az alját megütögetve tompa hangot hallunk.
  • Tömörebb az élesztős kenyérnél, de az íze nagyon finom.

Kiemelt kép: Pixabay

Jénaiban sült gyors kenyér Boros Vali módra
Egyszerű, adalékmentes, az íze mégis utánozhatatlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik