Otthon készült

Bútorokba álmodja az erdő titokzatos életét a székelyföldi fafaragó

A székelyföldi fafaragó mester remekei Amerikába is eljutottak.

Sokat dolgozik, a klasszikus gondolatot idézve: van is látszata a munkájának. Nincs weboldala, vagy webshopja, remekeit a közösségi oldalon teszi közzé, rendre nagy sikert aratva.

A 49 éves Szilágyi István bútorkészítő-fafaragó Székelyföldön, a Székelyudvarhelytől 8 kilométerre fekvő falucskában, Oroszhegyen él és alkot.

Édesapám is fafaragó volt, így kisgyerekként korán megismertem a szakma alapjait. Harminc éve önállóan dolgozom, és készítem a megrendelt tárgyakat hétköznapokon általában reggeltő napestig

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére a mester.

Míves munkáinak a híre szájhagyomány útján terjed, ez az ő legjobb reklámja. Igények szerint minden bútort elkészít, a falidísztől a szekrényen keresztül az asztalig, székig, ahogy a megrendelő kívánja, és olyan motívumokat farag a darabokra, amit a vevő szeretne.

Művészi fotókat nem készít, többnyire műhelyében vagy portája udvarán kattint felvételeket a munkafolyamatról és az elkészült remekművekről.

Képgalériánkban ezekből mutatunk néhányat

A motívumokban kedvencem a székelyek, a székely emberek életének bemutatása, de az utóbbi években szinte kizárólag vadászoknak készítettem bútorokat, így kaptak főszerepet faragásaimban az erdők és az állatok. A díszítésre váró felületet mindig én rajzolom meg és faragom ki

– említette Szilágyi István.

Több európai országból rendeltek már bútort nála, de Amerikába is készített vadászati témájú alkotást.

Elsősorban égerfával dolgozom, de a dió és a cseresznye sem ritka a faragott bútoraimban. Ugyanakkor előfordul, hogy a megrendelő hozza az alapanyagot, és ilyenkor azzal a fával dolgozom, amit kapok

– fűzte hozzá a fafaragó.

Szilágyi István “Élet a havasokban” című faragott faliképével nevezett a  Trianon 100. “Fából faragott Magyarország” versenyre, ahol öt ország indulói között 2. helyezést ért el. Ez a munkája a Kárpát-medencét “végigjáró” vándorkiállításon látható.

Szilágyi István: Élet a havasokban

Az ötletet ehhez az alkotáshoz Tamási Áron “Ábel a rengetegben” című regénye inspirálta. A fafaragó bemutatja a székely ember életét fenn a havasokban, ahol a fakitermelés mellett az állattartás is fontos szerepet játszik. Székelyföldön az erdő kincsnek számít, a természet, a hegyek és az erdő az emberek életének számottevő részét képezik.

A műalkotás égerfából készült, ami a falu mellett levő erdőből lett kitermelve, többszínű vízpáccal van színezve, és három rétegben lakkozva.

Kapcsolódó
Ilyen teraszajtót ritkán lát a világ
Kényszer szülte az egyedi kiskaput.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik