Otthon készült

Ezek a ferences szerzetesek kedvenc ételei

Kiderült, melyek a szerzetesek kedvenc ünnepi ételei, amelyek fel is kerültek a katolikus nemzeti kegyhely éttermének étlapjára Mátraverebély Szentkúton.

Kapcsolódó
A szerzetesek nélkül ma teljesen másként tekintenénk a sörre és borra
Az apátsági sörfőzdék és borászatok nem csak újítottak, de kitűnő minőségű termékeket is készítettek, sőt, ugyanezt teszik ma is.

A ferencesek ihlette leves, főétel és desszert csak decemberben szerepel a menüsoron, viszont a Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, az ünnepek után is fennmarad az étlapon.

Különleges ételekkel bővült a mátraverebély-szentkúti Szent Jakab étterem kínálata: az ünnepi időszakra felkerültek a helyi ferences szerzetesek kedvenc ételei. Egy sütőtök krémleves, amely a Remeték eledele nevet kapta, egy aszalt szilvával és sajttal töltött pulykamell, édesburgonyapürével, amelyet Ferencesek kedvence névre kereszteltek és egy mákos guba, ahogy Szentkúton szeretik fantázianévvel.

Négy ferences szerzetes él és teljesít szolgálatot a Mária-kegyhelyen, akik a régi szokás szerint advent alatt tartják a böjtöt, de a vendégeknek elárulták kedvenc ételeiket, s ezek év végéig fel is kerültek az étlapra.

Az említett finomságok mellett ott szerepel még az étlapon a Novohrad-Nógrád Geoparktól Geofood védjegyet is elnyert Szerzetesek titka is, amelynek alapanyagai 60%-ban helyi termelőktől származnak. Ez az étel egész évben elérhető a vendégek számára. A fűszeres, kolbászos, gombás raguval töltött tócsni, házi készítésű savanyúsággal tálalva már most a vendégek egyik kedvence.

Kapcsolódó
Mennyei ízeket alkottak a földi gasztronómiában a szerzetesek
Mi közük a szerzeteseknek a kulináris élvezetekhez? Több, mint gondolnánk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik