Ma van a Tokaji aszú nemzetközi napja

A jó bornak nem kell cégér, tartja a közmondás, mégis fontos, hogy minél többen megismerjék a nemzeti kincsünket.
Kapcsolódó cikkek

Az idén 5. éve, hogy nemzetközi rangot kiérdemelve december 10-én tartjuk  “Tokaji Aszú” napot, vagyis ezen a napon ünnepeljük a királyok borát, a borok királyát. Az alábbiakban a Wkipédia segítségével összeválogattunk néhány különlegességet erről a csodanedüről.

Kapcsolódó
Már fogyasztani is presztízs a Tokaji Esszenciát
Amerikában kristálykanálon szolgálnak fel belőle néhány cseppet.

Érdekességek a Tokaji aszúról

Pixabay/ szarvaszol

Kapcsolódó
Már fogyasztani is presztízs a Tokaji Esszenciát
Amerikában kristálykanálon szolgálnak fel belőle néhány cseppet.

A diningguide ajánlásában az aszú mellé kiemelten jó a liba- és kacsamáj. Egy karakteres borhoz karakteres sajt dukál: a kéksajtokat szokták elsőként említeni, legyen az Rokfort, gorgonzola vagy Bleu d’Auvergne.

Az érettség is lehet közös a sajtban és az aszúban; szokatlanabb, épp ezért izgalmas párt alkothat érett kemény sajtokkal is. És az elmaradhatatlan édes párosítások: a gesztenyés és diós süteményekhez klasszikus választás az aszú, viszont az olyan savas gyümölcsök, mint a birsalma, az alma, valamint a citrusfélék egészen más jegyeit emelik ki az aszúnak.

Az idén is nagyszerű programmal várják az érdeklődőket és aszúkedvelőket Tokajban.

Kapcsolódó
A szerzetesek nélkül ma teljesen másként tekintenénk a sörre és borra
Az apátsági sörfőzdék és borászatok nem csak újítottak, de kitűnő minőségű termékeket is készítettek, sőt, ugyanezt teszik ma is.