Már maga Esztergom is elegendő csodát tartogat, hogy megérje átutazni érte az egész országot. A Dunakanyar legfelsőbb városában azonban igazi gasztroforradalom zajlik, ami még több okot szolgáltat a meglátogatására. Ennek legfrissebb büszkesége a 42 Restaurant and Bar néven újranyitott étterem, ami különleges enteriőrrel és nagyvilági szemlélettel várja a vendégeit.
A 28 ezres lakosságú kisváros, Esztergom közepén is egy metropolisz hangulatát árasztja a helyi gasztromozgalom egyik új büszkesége, a 42 Restaurant & Bar, ami a Bistro42, míg a hozzá tartozó Room42 a Rudolf-Ház Boutique Hotel örökségét viszi tovább.
Az új stílust utazások, számos ország felfedezése és kóstolások sora ihlette. A Bistro 42 már nem sokkal a megnyitása után az ország legjobbjai közt került fel a Dining Guide 2021-es listájára. Barna Ádám séfet szintén az élvonalban tartják számon, 2018-ban az Év Séfje-díjat is elnyerte.
Évek óta problémának érzem, hogy nem minden ételt tehetek fel az étlapomra, mert nem illeszthetőek az étlap stílusához. Jóval gazdagabbnak és sokszínűbbnek látom a világot annál, hogy valamit ne csináljak meg pusztán ilyen megfontolásból
– mondja a séf, aki Varga Sándor tulajdonossal karöltve egy még magasabb szintre emelte az élményt: a céljuk katarzist teremteni a vendégek számára.
Tányéron a régió alapanyagai
Barna Ádám továbbra is együtt él a régió minőségi alapanyagaival, ám nem ragad le a kacsamáj-mangalica vonalon. Nemzetközi élményei egyfajta sajátos fúziós konyhát inspiráltak, ami nem pusztán különböző nemzeti ételeket olvaszt össze, hanem korlátok nélkül merít a világ minden tájáról. Az étlapon így egyszerre tűnhet fel egy közép-amerikai ihletésű fogás, vagy a kortárs magyar konyha remekei.
Emberek vagyunk, nyitottak világra, mégis megvannak a hagyományaink. Ennek a kettőnek a találkozása, ahol összemosódik a gyermekkorunk és a világból érkező összes élményünk. Ezeket a gasztronómiában még senki nem fogta meg olyan jól, ahogy mi tesszük
– hangsúlyozza Varga Sándor tulajdonos.
Barna Ádám hozzáteszi: a célja félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.
Sok, nem egymásra épülő alapanyag és étel kerülhet egyidejűleg a vendégek elé a 42-ben, ahol egy egyszerű Waldorf saláta is lehet – ha másféleképpen is, de olyan emlékezetes, mint a báránylapocka. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy kibújok a bőrömből. Minden megmarad, amit örömmel képviselek és amit eddig is szerettek a vendégeink, csak kiegészül valami többel és mással, amit eddig nem mutattunk meg magunkból. Egy élményhangsúlyú, kötetlen éttermet látok magam előtt, ami nem a konyhai koncepciókról fog szólni, hanem egy jó helyről, ahogyan mi látjuk a világot
– hangsúlyozza a séf.