Otthon készült

Kihirdették az idei országtorta öt döntősét

A mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A döntőbe jutott tortákat március 23-án hirdették ki, olvasható a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook oldalán.

Kapcsolódó
Megválasztották Magyarország tortáját
A Napraforgó fantázianevű torta igazi négy évszakos.

A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.

Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon.

Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Az idei döntős torták a következők:

  • Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
  • Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
  • Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
  • Kék kötény kincse – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • Karmelita – Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre április 10-ig várják a cukrászok jelentkezését.

Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Kapcsolódó
Rákacsintott a Balatonra az országtorta kétszeres győztese
Kézműves finomságaik gyorsan kedveltté váltak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik