A húsos pite vagy pirog orosz eredetű étel, neve valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Kelt tésztából készül különféle töltelékkel. A pirog általában a nagyobb méretű, míg a pirozsok a kisebb változat.
A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítünk, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség (káposzta, gomba, burgonya) vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék (málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack stb.) kerülnek.
- 55 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 170 gr vaj
- 200 gr tejföl
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
- Töltelékhez:
- 40 dkg hús
- 20 dkg gomba
- 2 db krumpli
- 2 db hagyma
- 1 db paradicsom
- só, őrölt feketebors, pirospaprika
- 50 ml étolaj
- 70 gr vaj
- 1 tojás sárgája
Az lisztet, az 1 kávéskanál sót, az 1 kávéskanál cukrot és az 1 kávéskanál sütőport összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, ezzel összemorzsoljuk, lyukat vájunk a közepébe. Abba tesszük az 1 db tojást, a tejfölt, amit elkeverünk, majd a tésztát összegyúrjuk, gombócot formázunk az egészből, folpackba csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a szeletekre vágott gombát olajon megpirítjuk. Egy tálkában összekeverjük az apróra vágott hagymát, a felkockázott húst, a szintén kockákra vágott burgonyát. Ehhez hozzáadjuk a lepirított gombákat, a kockázott paradicsomot, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk és összekeverjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületre tesszük, félbevágjuk, mindkét felét kigombócoljuk. Az egyik gombócot kézzel letapogatjuk, sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk, sütőpapírra tesszük.
A tölteléket a közepére halmozzuk, ovális alakban szétterítjük és a tetejére vajdarabkákat szórunk. Pizzavágóval a tészta széleiből körös-körül pár centis darabokat levágunk, a leeső részeket pedig félretesszük. A töltelékes tésztát a sütőpapírral tepsire helyezzük. A leeső részeket oválisra nyújtjuk, pizzavágóval a széleket levágjuk így kapva egy négyzetet, amit vékony csíkokra vágunk és a csíkokat összefűzzük.
A feleslegesen kilógó részekből visszavágunk, majd ezt az összefűzött tésztát a töltelék közepére helyezzük. A tészta másik felét kerek alakúra nyújtjuk, mintázzuk, ráhelyezzük a töltelékes tésztára és körbevágjuk, illetve még díszítjük. Miután ezzel megvagyunk tojás sárgájával megkenjük, majd 170 fokos sütőben 60 percig sütjük.