Otthon készült vasárnapi ebéd

Valóságos királyi lakoma a húsos pite

Fotó: Kriston Zoltánné
Fotó: Kriston Zoltánné
Az ünnepi asztalok legfinomabb fogása.

A húsos pite vagy pirog orosz eredetű étel, neve valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Kelt tésztából készül különféle töltelékkel.  A pirog általában a nagyobb méretű, míg a pirozsok a kisebb változat.

A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítünk, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség (káposzta, gomba, burgonya) vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék (málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack stb.) kerülnek.

Tészta hozzávalói

  • 55 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 170 gr vaj
  • 200 gr tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • Töltelékhez:
  • 40 dkg hús
  • 20 dkg gomba
  • 2 db krumpli
  • 2 db hagyma
  • 1 db paradicsom
  • só, őrölt feketebors, pirospaprika
  • 50 ml étolaj
  • 70 gr vaj

A kenéshez

  • 1 tojás sárgája

Elkészítése

Az lisztet, az 1 kávéskanál sót, az 1 kávéskanál cukrot és az 1 kávéskanál sütőport összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, ezzel összemorzsoljuk, lyukat vájunk a közepébe. Abba tesszük az 1 db tojást, a tejfölt, amit elkeverünk, majd a tésztát összegyúrjuk, gombócot formázunk az egészből, folpackba csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a szeletekre vágott gombát olajon megpirítjuk. Egy tálkában összekeverjük az apróra vágott hagymát, a felkockázott húst, a szintén kockákra vágott burgonyát. Ehhez hozzáadjuk a lepirított gombákat, a kockázott paradicsomot, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk és összekeverjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületre tesszük, félbevágjuk, mindkét felét kigombócoljuk. Az egyik gombócot kézzel letapogatjuk, sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk, sütőpapírra tesszük.

Fotó: Kriston Zoltánné

A tölteléket a közepére halmozzuk, ovális alakban szétterítjük és a tetejére vajdarabkákat szórunk. Pizzavágóval a tészta széleiből körös-körül pár centis darabokat levágunk, a leeső részeket pedig félretesszük. A töltelékes tésztát a sütőpapírral tepsire helyezzük. A leeső részeket oválisra nyújtjuk, pizzavágóval a széleket levágjuk így kapva egy négyzetet, amit vékony csíkokra vágunk és a csíkokat összefűzzük.

Fotó: Kriston Zoltánné

A feleslegesen kilógó részekből visszavágunk, majd ezt az összefűzött tésztát a töltelék közepére helyezzük. A tészta másik felét kerek alakúra nyújtjuk, mintázzuk, ráhelyezzük a töltelékes tésztára és körbevágjuk, illetve még díszítjük. Miután ezzel megvagyunk tojás sárgájával megkenjük, majd 170 fokos sütőben 60 percig sütjük.

Fotó: Kriston Zoltánné

Fotó: Kriston Zoltánné

Fotó: Kriston Zoltánné

Kapcsolódó
Szegény családból indult, ma már a tányérdesszertek elismert mestere
Jakabfi Dávid kitartásának és szerénységének köszönheti, hogy álmai valóra váltak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik