Györgydeák Gabriella
Otthon készült vasárnapi ebéd

Lakodalmas barack húsvétra hangolva

Ki mondta, hogy a barack csak barack lehet?

Vannak sütemények, amiket egyes alkalmakra szokás megsütni. Ilyen például a mézeskalács, amit decemberben sütünk, és a bejgli, ami mindig ott van a karácsonyi asztalon. A fánk nélkülözhetetlen kelléke a farsangnak, tortát sütünk a szülinapokra, a baracksüti pedig a lagzik egyik csúcsédessége volt évtizedeken át.

De ki mondta, hogy nem lehet például ezt az utóbbit újragondolni, és húsvétivá tenni az ünnep bármely napjára, de mondjuk a húsvétvasárnapi ebéd utáni desszertnek? Pontosan ezt tette Györgydeák Gabriella is, aki húsvéti tojásokká formálta a barackokat.

Györgydeák Gabriella

Hozzávalók:

  • 75 dekagramm liszt,
  • 25 dekagramm zsír,
  • 25 dekagramm porcukor,
  • 5 egész tojás,
  • 2 csomag sütőpor,
  • másfél deciliter tej.

A hozzávalókat összegyúrjuk, és tojás formákat sodrunk belőle, egyenként lemérve , hogy mindegyik 16 gramm legyen, hogy a két fél amiket majd összeillesztünk, ne legyen eltérő méretű.  Tepsibe rakjuk őket, kissé távolabb egymástól, mert megnőnek. 180 fokon körülbelül 15 percig sütjük. A megsült formák belsejét óvatosan kivájjuk, úgy, hogy a peremük megmaradjon.

A kivájt alakokat félretesszük, a kivájt tésztát pedig alaposan összemorzsoljuk.

Töltelék:

  • 25 dekagramm margarin,
  • 30 ekagramm porcukor,
  • 2 dekagramm kakaó,
  • másfél deciliter rum, vagy egy üveg rumaroma.

Ezekhez hozzáadjuk az összemorzsolt, kivájt tésztát, és alaposan összedolgozzuk. A masszával megtöltünk minden fél tojást, és kettőt-kettőt összeragasztunk.

A tojások színezése vízzel higított ételfestékkel és ételszínező tollal készül. Ennek segítségével rajzolom elő a mintákat, és festem be ecsettel a tojásokat. Ezután következik a hagyományos cukorba forgatás

– árulta el a Gabriella, aki sokféleképpen újragondolta már a klasszikus barackot, és sokféleképpen színezte alakította. De természetesen húsvétkor a tojás a legmegfelelőbb.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó
9 okos sütési praktika, amire még a nagyi is rábólintana
Nagymamáink praktikái mindig meglepő bölcsességről tanúskodnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.