Otthon készült vasárnapi ebéd

Klasszikus tavaszi desszertek, nem csak a vasárnapi ebéd mellé

pixabay
pixabay
Hétvégén megengedhetünk magunknak egy kis sütibűnözést.

A tökéletes vasárnapi ebéd Magyarországon három fogásból áll. A sorrend pedig: leves, főétel és a desszert. Hétköznaponként ritkán van alkalmunk arra, hogy a főételen kívül levest is fogyasszunk, az édes utolsó fogás pedig szinte mindig kimarad a menüsorból. A hétvégi családi ebédek azonban akkor teljesek, ha valamilyen finom édesség is kerül az asztalra.

Nézzük, milyen klasszikus desszertet kínálhatunk az ebéd mellé?

Répatorta

Akiknek fontos a szezonális gyümölcsök használata, nekik sem kell finom édesség nélkül maradniuk, hiszen a répatorta igazán jó megoldás lehet kora tavasszal is.

Ez a finomság, bár ma már egyre népszerűbb, még mindig sokak számára furcsa desszertnek számít, azonban csak addig, amíg meg nem kóstolják. Könnyed tésztájába kerül az apróra reszelt répa, ami így szinte alig észrevehető a süteményben. Tökéletesen kiegészíti a répa kellemes ízét, ha egy kis fahéjat vagy citromhéjat keverünk a tésztához. Cukormázzal fedve a legfinomabb, de helyette (vagy mellette) lekvárt is használhatunk. A még különlegesebb hatás elérése érdekében, bővíthetjük az alapreceptet azzal, ha mandulaszeletekkel gazdagítjuk vagy pudingos, mascarpónés krémmel töltjük, esetleg díszítjük és kimondottan jó választás mellé a barack is (akár konzerv, akár lekvár formában).

pixabay/congerdesign1

Almarózsa

Ez a desszert nem csak nagyon finom és könnyen elkészíthető, de gyönyörű is. Kevés alapanyagra van hozzá szükség, hiszen csak alma, leveles tészta, citromlé, vaj, cukor és egy kevés fahéj szükséges hozzá, valamint egy muffin sütőforma.  Remek választás bármilyen családi eseményre, de nagyobb vendégség esetén is megállja a helyét. Ilyenkor azonban érdemes apró és kevésbé apró kezek segítségét is igénybe venni a konyhában, mert bár a hajtogatása nagyon egyszerű, több tálca készítése esetén kicsit időigényes lehet. Ha egyszerűbb megoldást szeretnénk, próbáljuk meg a nagy formás megoldást.

pixabay/emma

Pohárkrém

Ez az édesség a nagy családi ebédek tökéletes, könnyed levezetése. Bár tudjuk, hogy a „desszert gyomorban” még a legnagyobb lakoma után is van hely, azért van, hogy jobban esik egy könnyű desszert, mint egy tömény édesség. Ilyen alkalmakra a friss pohárkrém a legmegfelelőbb választás. Ennek az édességnek a megalkotásában csak a képzeletünk szabhat határokat. Rengeteg változata létezik. Akár babapiskótát, akár granolát, zabpelyhet, kekszet, piskótát használhatunk alapnak, ezeket pedig joghurttal, mascarpónéval, tejszínnel, pudinggal is összekeverhetjük. Végezetül pedig akár gyümölcsöt, lekvárt, kókuszt, pisztáciát vagy csokoládé darabokat is adhatunk hozzá. Díszítésnek tejszínhabot, színes cukorkákat, csokiforgácsot, de gyümölcsöket is használhatunk.

pixabay

Pite

Ez a könnyű sütemény szintén kiválóan illik a tavaszi menübe. Töltelékként számos gyümölcsöt használhatunk (alma, körte, barack, szilva, bogyós gyümölcsök) de a sütőtök is kitűnő választás, ha maradt egy-egy darab a kamránkban a téli szezonból. Ezen kívül választhatunk diót és különböző krémeket is, ha arra vágyunk jobban. Egy igazi különlegesség lehet a pezsgőkrémes pite, a csokikrémes pite (esetleg valamilyen krémlikőrrel kiegészítve, a felnőtt családtagoknak és vendégeknek) és a sós-karamellás változat is. Ennek elkészítése pite sütőformában az igazi, ezért érdemes beruházni egy ilyen tálra, főleg azért is, mert nem csak kiváló desszertek, de mennyei sós piték is készülhetnek benne, ami a családi ebéd főfogásaiként is megállják a helyüket.

Túrós sütemények

Az egyik abszolút kedvenc sok családban a túrótorta. Pihe-puha piskótával készítve, sok-sok gyümölccsel megszórva tökéletes választás a menüsor végére. Azonban a túró, mint alapanyag számos más sütemény elkészítéséhez is tökéletes. Megszámlálhatatlan recept közül választhatunk, akár sütés nélküli, akár sütést igénylő variációban gondolkodunk. Kiválóan kombinálható csokoládéval, bármilyen gyümölccsel, de mogyoróvajjal vagy mákkal is. A túróval kombinált sütemények esetében az édesség tésztájának is több megoldást választhatunk. Piskótával, leveles tésztával, réteslappal, de kekszes alappal is nagyon jól működik. És az egyszerűen nagyszerű túrós lepényt se felejtsük.

pixabay/zozz

Palacsinta

Az örök kedvenc, a bármikor bevethető szuperdesszert. Azt hiszem, hogy ez az az édesség, amit mindenki szeret,legyen az klasszikus, amerikai, gundel vagy rakott palacsinta. Nagy előnye, hogy bármivel jól illik, legyen az lekvár, csokikrém, túró, kakaópor, puding vagy bármilyen otthon készült krém. Tálalhatjuk öntettel vagy anélkül, feltekerve vagy hajtogatva is. Rakott formája lekvárral és dióval töltve pedig egy igazán kiadós desszertet eredményez. Ha a hagyományos tésztához egy kis cukrozatlan kakaóport keverünk, akár dupla kakaós palacsintát is készíthetünk.

pixabay

Természetesen minden család számára mást jelent a tökéletes desszert. Van, akinek a nagymama bármelyik süteménye az, van, aki számára az egyszerűen, gyorsan, gyerekekkel is elkészíthető édesség jelenti a tökéletes desszertet és vannak olyanok is, akik mindig az új, izgalmas receptek tesztelésében találják meg a folyton változó kedvencüket.

Szerző: Ludányi Fanni

Kapcsolódó
9 okos sütési praktika, amire még a nagyi is rábólintana
Nagymamáink praktikái mindig meglepő bölcsességről tanúskodnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik