Otthon készült

9 okos sütési praktika, amire még a nagyi is rábólintana

Pixabay/ sponchia
Pixabay/ sponchia
Nagymamáink praktikái mindig meglepő bölcsességről tanúskodnak.

Nagymama praktikái mindig meglepő bölcsességről tanúskodnak, kiváltképp, ha konyha trükkökről van szó. Nem kevés tudás az, amit nekünk, az utókornak szántak, és talán  elérzékenyülnek, vagy éppen mosolyogva kacsintanak, ha látják, hogyan csipegetünk és hasznosítunk abból a tudásból, amit ők az évek során felhalmoztak. A tastehome segítségével mutatunk néhány tippet, amik talán minden konyhában kincsnek számítanak, ha sütikészítésről van szó.

1. Csipetnyi só

Sokan rácsodálkozunk az első csipet só süteménybe dobásánál, de tapasztalat alapján könnyen belátható, hogy valóban a só a lelke mindennek. Igen, még a sütiknek is, hiszen így sikerül harmonizálnunk az ízeket.

2. Szitáljuk át a lisztet

Azért jó, ha megtesszük, mert így a tészta könnyű és laza szerkezetű lesz, a süti pedig ezáltal sokkal élvezhetőbbé válik.

3. Mi legyen a tojásfehérjével?

Ha a sütibe csak a tojássárgája kellett, akkor tegyük be a hűtőbe a fehérjét és másnapig használjuk fel. Rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, és habcsókot is készíthetünk belőle.

4. Legyen izgalmas a sütink

Nem kell extra dologra gondolni, elég, ha például sütés előtt megszórjuk a tésztát, dióval, mandulával vagy kókusszal. Még a legegyszerűbb nasit is feldobhatjuk ezekkel az extrákkal, legyen az szárított gyümölcs vagy magvak.

pixabay/hans

5. Így nem reped a cukormáz

Ha sütit dekorálnánk, akkor választhatjuk a sima cukormázas és fehérjehabos verziót. Pár csepp ecettől vagy citromlétől nem csak szép fényes lesz a máz, hanem kevésbé reped a sütemény szeletelésénél.

6. Tedd egyszerűbbé vajjal

Bár ma már többnyire sütőpapírt használunk legtöbbször a sütéshez, de van egy másik módszer is a sütemények könnyű kivételéhez. Olvasszunk fel körülbelül 2 evőkanál vajat vagy margarint, és öntsük tepsibe. Ezután forgassuk körbe-körbe, amíg az alja és az oldala egyenletesen be nem vonódik. Tegyük a formát a hűtőbe, a vaj vagy a margarin néhány perc alatt megkeményedik. Ezután öntsük a masszát a tepsibe és süssük meg. A torta soha nem tapad a tepsihez.

7. Ütögesd a tepsit

Fontos, hogy a sütemények tökéletesen kijöjjenek a sütőből. Éppen ezért erősen koppintsunk a serpenyőkkel a munkalapon, mielőtt betennénk a sütőbe. Ez megszünteti a légbuborékok nagy részét, és nem lesz levegős a tésztánk. Tömörebben pedig egyszerűbb kivenni a sütőből.

8. Ne hagyjuk, hogy a sütemények kiszáradjanak

Mindig tegyünk egy kis lábasba 1-2 dl vizet, és tegyük a sütőbe, így megelőzhetjük, hogy kiszáradjon a tészta.

9. Hagyjuk rácson hűlni

A sütik kapcsán az is fontos, hogy a frissen sült finomságot ne egy porcelán- vagy üvegtányérra tegyük, ha kivesszük a sütőből, mert a gőz lecsapódik, és a tésztánk alja elázik. Inkább rácsra érdemes tenni a tésztát, és ott kell hagyni, amíg ki nem hűl.

Kapcsolódó
Jelentős pszichológiai hatása van, ha szeretteinknek sütünk
A pszichológusok egyetértenek vele, hogy a sütés előnyei túlmutatnak az édesszájúak gasztronómiai kielégítésén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik