Ellenállhatatlan diós mágnás pite a nagyi szakácskönyvéből

Ha a családtagok egyszer megkóstolják ezt a finomságot, legalább ünnepnapokon garantáltan követelni fogják.
Korábban a témában:

Ezt a mennyei ízű diós pitét nagymamám készítette mindig így ősszel vagy karácsonyra gyerekkoromban, és soha nem tudtuk megunni, akárhányszor vettünk is belőle. Az biztos, hogy nem sokáig állt a kamrában a stelázsin, miután felszeletelte mami a finom süteményt.

A dió egészségessé is teszi, mostanában legalábbis ezzel nyugtatgatjuk magunkat, ha egy szeletnél többet kívánunk belőle. Márpedig ennél a süteménynél ez biztosan így lesz, megtapasztalhatja bárki, aki megsüti. Vigyázat, függőséget okoz!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#mágnáspite#bymagdi😁👩‍🍳😉

Magdolna Jaskó (@magdolnaj) által megosztott bejegyzés, Jan 11., 2019, időpont: 11:45 (PST időzóna szerint)

Íme az ellenállhatatlan mágnás pite receptje

Hozzávalók

Omlós tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg zsír vagy 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • csipetnyi só és fél csomag sütőpor
  • 1 vaníliás cukor vagy fél rúd vanília (elmaradhat)
  • 2 citrom leve és héja
  • 2 db tojás

Töltelék

  • 8 db tojás
  • 10 csapott evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília kikapart belseje (elmaradhat)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 50 dkg darált dió
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • kis csipet só és 1 tojássárgája a rácsokat megkenni

Elkészítése

  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, sütőport, cukrot, a vanília kikapart magjait, a tojást, a zsiradékot (lehet vaj is, de abból picit több kell), a két citrom reszelt héját, kifacsart levét, majd összegyúrjuk az omlós tésztát.
  • Két részre osztjuk 2/3 arányban, majd a tészta nagyobbik felét a kivajazott, kilisztezett tepsibe egyengetjük, miután méretre nyújtottuk, majd megkenjük a lekvárral.
  • Közben elkészítjük a diós tölteléket, amihez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a 8 kanál porcukorral, a vanília kikapart belsejével és az 1 citrom reszelt héjával és levével habosra keverjük.
  • A tojások fehérjét a csipet sóval és a 3 kanál porcukorral kemény habbá verjük.
  • A darált diót hozzáadjuk a tojássárgájához, és óvatosan hozzákeverjük a kemény tojásfehérje habot.
  • Ezt a diós masszát rákanalazzuk a tepsiben lévő lekváros linzertésztánkra.
  • A kisebbik tésztából rácsokat készítünk a pite tetejére, és a felvert tojássárgájával megkenjük.
  • 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de 15 perc sütés után 180 fokra levesszük a hőfokot, majd további 30 percig sütjük a süteményt, amíg szép barnáspirosra sül.
  • Porcukorral meghintve vagy anélkül tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Nosalty

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.