Otthon készült

Kunmadaroson kisütötték a világ legnagyobb Ferdinándját

Az elképesztő méretekhez bőven kellett alapanyag. Végül a gyerekek és az idősek jól jártak.

Sem hazánkban, sem a világon nem volt még rá példa, hogy akkora Ferdinándot süssenek, amekkorát szeptember végén sikerült összehozni Kunmadarason. Helyén is való persze, hogy a városban hozzák össze  a tájegység, a Nagykunság specialitását, a kelt tésztából készült, mazsolával és cukorral ízesített süteményt.

A Szolnoktv videós beszámolója szerint 400 tekercsből állt az új alkotás, ami így Guinnes-rekord lett. Közel 3 négyzetmétert foglalt el és 40 kilót nyomott a finomság.

Lisztből közel 22 kilogramm kellett, margarinból 10 kilogramm, 7 kg tejszín, 1,8 kg mazsola. Öten készítettük, olyan 3 óra hosszát vett igénybe, hogy elkészüljön és kisüljön. (…) Azért sütünk ilyen különlegeset, meg ilyen nagyobb mennyiséget, hogy a hírét vigyük az országban Kunmadarasnak. Mert azért annyira nem ismerik, hogy hol helyezkedik el, meg mi is az a Kunmadaras

– fogalmazott a tv-nek Kálmán Éva a Madarasi Kenyér Kft. ügyvezető igazgatója.

12 liter tejet, 140 tojássárgáját, 59 dkg élesztőt, 1,7 kg kristálycukrot, 40 g sót, illetve 4 kg vaníliás cukrot is felhasználtak ezúttal a Ferdinándhoz, amelyet errefelé gyakran hétköznap is sütnek. Mivel igen laktató, egytálétel után is tökéletes befejezés az ebédnél.

Ellenállhatatlan és sohasem megy ki a divatból a Fanta-szelet
Hívják még Mirinda sütinek is, attól függ, milyen szénsavas üdítőből készül.

Igazi különlegességét az adja, hogy a tészta kisülése előtt tejszínes-vaníliás porcukorral öntik le, ami ezután karamellizált, ropogós bevonatot ad. A rekordméretű sütéssel a helyi iskolások és idősek jártak igazán jól, ők fogyasztották el.

Kiemelt kép: Youtube

Olvasói sztorik