Otthon készült

Baracksüti nélkül évtizedeken át nem rendeztek vidéki lagzit

A hetvenes-nyolcvanas években vidéken a süteményes tálcák favoritja volt.

A huncutsága annyi volt, hogy csak az alakja volt barackforma, nem pedig az íze. Egy gramm gyümölcs sincs benne, viszont ezzel az apró, teasüteménynek is kiváló édességgel könnyen meg lehet tréfálni a figyelmetlen kóstolókat.  A gyerekkorom ünnepi  desszertje volt, vidéken még a kilencvenes években sem tartottak falusi lagzit nélküle: például Zalában, de úgy mesélik Szabolcsban is, ott figyeltek a huncut kis sütibarackok minden ünnepi tálcán.

Nagymamám 70-80 éves receptes füzetének egyik megsárgult oldalán találtam meg az eredeti “Barack” receptet, a Zala kocka és a Mézes zserbó társaságában -.

Íme tehát a baracksüti receptje.

Barack-forma tészta:

  • 30 dkg porcukor
  • 1 csipetnyi só
  • 30 dkg zsír
  • 2 tojás sárgáját fél óráig kevergetünk, 2 órán át pihenni hagyjuk
  • Pihenés után 75 dkg lisztet, kis adag sütőport belegyúrunk.

Ha nagyon kemény, teszünk bele egy kis tejfölt. Gyúrjuk még, aztán kemény golyókat sodrunk belőle, amiket aztán tepsiben kisütünk. Kikaparjuk a sütik belsejét, azt krémmel töltjük.

A krém:

  • 1/2 tej
  • 15 dkg darált dió
  • (2 dl rum és baracklekvár – ízlés szerint)
  • 20 dkg cukrot és kakaót a gombócokból kiszedett morzsát tűzön összefőzzük, ezzel töltjük a tésztát.
  • A töltelékkel összeragasztjuk a félgömböket.

Vérnarancs aromával a “barack” egyik felét megszínezzük, tojásfehérjében megforgatjuk, kristálycukorban meghempergetjük.

  • 1-1 marcipánlevéllel díszítjük.

Kiemelt kép: Facebook/Orosházi főzőcske

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik