Otthon készült

Így készül a nagyi húsvéti mézes zserbója

Korábban a témában:

A húsvét szombat és vasárnap ugyanis hagyományosan – mind a mai napig – a vendégjárásról és vendégvárásról szól, komoly szervezés előzi meg ezeket a napokat: idén mikor, kihez, melyik rokonhoz  látogat. A helyzetet cifrázta, hogy nálunk, Zalában a reformátusoknál minden gyereknek minimum legalább 5 – 6 keresztszülője van/volt, és ahány gyerek, egy-egy családban annyi látogatással kell(ett) számolni.

De mi köze mindennek a mézes zserbóhoz?

Csak annyi, hogy a húsvétot mindig nagy sütés előzi meg. A rokonokat mindig legalább 4-5 féle édességgel illik kényeztetni. Nagyanyám is telesütötte a “hidegszobát”, húsvétkor kihagyhatatlan volt a kalácson túl a házi rétes, a mézes puszedli, no és a mézes zserbó!

Cra Rita sütödéje / cookpad.com

Manapság nem igazán divatos sütni, ideje hát újra felfedezni!

Fellapoztam nagyanyám közel 70-80 éves receptes füzetébe, és egy megsárgult oldalon megtaláltam az eredeti receptet, épp a Zala kocka mellett. Közeleg a húsvét, ha valami tradicionálisat szeretnétek édességnek, ezt ki ne hagyjátok! Van olyan ízletes, mint a karácsonyi diós változat, bár a békebeli zserbónak azt hiszem, nincs párja!

Következzék hát a mézes zserbó receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 15dkg cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 kanál olvasztott méz
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál tejfel,
  • 1 nagy tej

Összegyúrjuk a lisztet, a zsírt és cukrot (a többi összetevővel), 4 része osztjuk a tésztát, és késnyi vastagságúra megnyújtjuk, tepsi hátán kisütjük.

Fotó: Pixabay.com

A krémje

  • 4 deci tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csomag vanília

Ebből gőz felett sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, 2 tojás keményre vert habját tesszük hozzá, 15 dkg cukrot, 20 dkg vajat jó habosra kikeverjük és a krémmel összekavarjuk. Megtöltjük a krémmel a lapokat, végezetül a tetejét csokoládé mázzal leöntjük.

A csokimázhoz használjunk 2 kanál vizet, 2 kanál cukrot és 2 kanál kakaó.

Kicsit ropogós, omlós mézes lapok, hozzá a vaníliás krém, tetején a csokimáz – ez az eredeti recept. De újíthatunk rajta, a krémbe például étcsokidarabokat  is szórhatunk, remekül illik hozzá.  Friss eperrel tálalva pazar desszert lehet az ünnepi asztalunkon.

Címlapkép: Pixabay

Kommentek

Tihany, 2016. október 30.
Õszi kilátás a Balatonra a Tihanyi Apátság mellõl.
MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.