Otthon készült vasárnapi ebéd

Meggyes-mákos sajttorta, ami minden ízében kedvenc

Ha valami őrülten finomat szeretnénk. Ráadásul sütni sem kell.

Nincs vasárnapi ebéd sütemény nélkül. Az e heti desszertről Sallai Kinga, a Sweet and Crazy tortablog szerzője gondoskodik. Ahogyan a blogja bemutatkozójában jellemzi magát, imádja a gyönyörű édességeket, a design tortákat, elegáns desszerteket és a francia cukrászatot.

Mit jelent számodra a vasárnapi ebéd? 

Kétszemélyes családban nőttem fel, ahol a vasárnapi ebéd csupán egy volt az étkezések között: ha megéheztünk, ettünk, nem jelentett ennél sem többet, sem kevesebbet. A nagy, zajos családi étkezések utáni vágy azonban mindig ott bujkált bennem. Arról álmodtam, hogy egyszer majd az asztal körül épphogy elférve egymás kezéből kapkodjuk ki a tálakat, és csak a többieket túlharsogva jutunk szóhoz a nagy zsibongásban, majd az ebéd végén egy árnyalattal kisebb hangzavarban, jólesőn elpilledünk.

Ma már a  vasárnapi ebédeim pont ilyenek. Nincs húsleves és rántott hús, nincs nagy műgonddal megterített asztal és lágy zene, van viszont sok csacsogó száj, bolondozás, pukkadásig jóllakás, vannak nagy beszélgetések, és természetesen van süti.

Az édességek és desszertek szerelmeseként és profi készítőjeként milyen sütit ajánlasz?

Azt gondolom, hogy a meggyes-mákos sajttorta több szempontból is nyerő választás lehet: a torta már előző nap elkészíthető, sütni sem kell, ráadásul a mák és meggy nemcsak ízben alkotnak remek párost, de szervezetünket is számos hasznos tápanyaggal látják el. A mák igen gazdag ásványi anyagokban: jelentős kálcium-, magnézium, vas- és foszforforrás, továbbá hasznos telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. A meggy – antioxidánsainak köszönhetően – kiváló gyulladáscsökkentő és érfalerősítő, emellett rákmegelőző és vértisztító hatással is bír.

Meggyes-mákos sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortához)

Kekszes alap:

  • 120 g zabkeksz
  • 60 g  olvasztott vaj

Mákos sajtkrém:

  • 500 g krémsajt
  • 380 g hideg habtejszín
  • 120 g porcukor
  • 5 ek darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy-két csepp vaníliakivonat
  • 6 db lapzselatin

Meggyzselé:

  • 200 g magozott meggy (fagyasztott)
  • 15 g cukor
  • 2 és fél db lapzselatin

Elkészítés

A kekszes alaphoz a zabkekszet finomra daráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és egy tortakarika aljába nyomkodjuk. Behűtjük.

A mákos sajtkrémhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral, citromhéjjal, vaníliával és mákkal. A hideg habtejszínből habot verünk. A lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk, majd ha megpuhult, alaposan kifacsarjuk, és kis lábasban közepes lángon megolvasztjuk. Ha felolvadt, lehúzzuk a tűzről, és hőkiegyenlítést végzünk, azaz először egy, majd még további két kanálnyi krémsajtot keverünk a folyékony zselatinhoz. Ezt a zselatinos keveréket a maradék krémsajthoz keverjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot, és a krémet a kekszes alapra simítjuk. Hűtőbe tesszük pár órára.

Elkészítjük a meggyzselét. Ehhez a fagyos meggyet közepes lángon felolvasztjuk, és botmixerrel simára pürésítjük. Cukorral édesítjük, és csípősre melegítjük. Közben a lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg meggypürében. Amikor a meggyzselé már nem forró, a torta tetejére öntjük, és másnapig hűtőbe tesszük. Szervírozás előtt a tortáról leválasztjuk a tortakarikát, melyet a legkönnyebben úgy tudunk megtenni, ha a forma oldalát pár pillanat erejéig körbemelegítjük hajszárítóval. A torta tetejét meggyszemekkel, habcsókokkal vagy kedvünk szerint bármi mással díszítjük.

A szerző további desszertreceptjei a sweetandcrazy.hu oldalon találhatók.

Kapcsolódó
Kőszobrászból lett ételszobrász, ma már saját kézműves márkája van
Hiszek a helyes dolgokban, ez az én jellemem és személyiségem - vallja a faragóművész.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik