Otthon készült

Nagy hagyományú kis sütemény a különleges, csupa csoki isler

A boldog békeidők múlt század eleji hangulatát idézi meg a különleges finomság.
Korábban a témában:

Ebből a mennyei süteményből érdemes rögtön dupla adagot készíteni, olyan hamar elfogy. Az egész család rá fog járni, miután megkóstolták, ezt garantáljuk! Épp ezért a receptben már dupla mennyiséget adunk meg, hogy az arányok számolgatása ne legyen gond, csak a sütésre koncentráljon szívvel-lélekkel a hobbicukrász, aki elkészíti otthon. Nem a leggyorsabb édesség, de duplán megtérül a ráfordított idő, az egész családnak örömet szerezhetünk vele.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Hozzávalók

A linzertésztához:

  • 28 dkg vaj
  • 28 dkg liszt
  • 18 dkg darált dió
  • 14 dkg porcukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg jó minőségű étcsoki
  • 0,5 dl rum
  • 12 dkg ribizlilekvár

A bevonathoz:

  • 20 dkg étcsoki
  • 5 dkg tejcsoki
  • 10 dkg vaj

Elkészítése

  • A tésztához a hideg lisztet a vajjal, dióval, csipetnyi sóval összegyúrjuk. Darálás előtt kicsit megpiríthatjuk a diót száraz serpenyőben, sokkal finomabb lesz vele a sütink.
  • A kész tésztát folpackba csomagolva két órára betesszük pihenni a hűtőbe.
  • A krémhez felhabosítjuk a szobahőmérsékletű vajat, majd hozzákeverjük a porcukort, azzal is habosra keverjük. Hozzáadjuk a rumot és az olvasztott csokoládét, és krémesre kavarjuk az egészet.
  • A két óra leteltével kinyújtjuk 3-4 milliméteresre a linzertésztát, majd kör alakúra szaggatjuk.
  • 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük a linzerkarikát.
  • Közben felolvasztjuk az étcsokoládét a tejcsokoládéval és a vajjal.
  • Miután kihűlt, megkenjük a ribizlilekvárral, majd vajkrémet kenünk rá, vagy dresszírzsákból is rányomhatjuk.
  • A tetejére illesztünk egy üres sütikarikát, majd belemártjuk az olvasztott csokoládéba, vagy rákenjük, folyatjuk a krémet, állagától függően. Az ízén nem fog rontani, ha nem folyós a tetejére szánt olvasztott csokoládé.
  • Miután elkészítettük a mennyei islereket, hagyjuk őket megszáradni.
  • Ezután betehetjük sütis dobozba, alufóliával elválasztva őket egymástól. De ha nem dugjuk el jól a család elől, nem ér meg sok napot.

Jó étvágyat!

Kiemelt kép: Deákné Gál Gabriella

Szamócás álom, a tavasz megunhatatlan szuperédessége
Villámgyorsan elkészíthető desszert, amit az egész család imádni fog.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.