Otthon készült

Képviselőfánk a nagyi receptes füzetéből

Eláruljuk, honnan ered ennek az "égetett" tésztából varázsolt, krémmel töltött finomságnak a neve.
Korábban a témában:

A városi legenda szerint ezt a habos – belül lágy és kívül roppanós – süteményt az országgyűlési képviselők fogyasztották még az 1800-as években. A krémmel megbolondított fánkot a parlament büféjében árulták, ahová a képviselők kiszaladtak két szavazás között egy-egy falatot bekapni, de olyan változat is olvasható, miszerint a töltött fánkocskát egy parlamenti képviselő találta fel.

Egy biztos, a tészta maga francia eredetű, hozzánk viszont német-osztrák közvetítéssel került. Német nyelvterületen a neve Brandteig – ami égetett tésztát jelet, és a készítésére utal.

Sikere vitathatatlanul, mind a mai napig töretlen

Magyarországon inkább a vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltött változatát kedvelik, de mivel a tészta semleges ízű, így tölthetjük bele akár sós-sajtos tölteléket is.

Bár az elkészítése egyszerű, mégsem mernek sokan hozzálátni (vagy boltban veszik meg az előregyártott fánkocskákat), mert tartanak az “égetett” tésztától. Pedig nem is annyira nehéz elkészíteni!

Most következzék az eredeti recept, ahogy ígértük, nagyanyánk receptes füzetéből:

Hozzávaló a tésztához

  • 60 g vaj/margarin
  • 25 dkg finomliszt
  • 4-5 egész tojás
  •  2,5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 csomag vaníliacukor

A krémhez

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 5 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Elsőként a vajat a vízzel együtt (beleszórva a a sót és a cukrot is) felforraljuk, majd ha forrni kezd, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a lisztet, és sűrűre főzzük. Mindaddig, amíg a massza el nem válik az edény falától, a tészta pedig pattogó-sercegő, „égetett” hangot nem kezd hallatni – innen a német neve.

A tűzről levéve hozzákeverjük – alaposan, turmixgéppel, egyenként – az egész tojásokat, majd a tepsiben tojás nagyságú csomókat formálunk belőle. Forró sütőben 30 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig tilos kinyitni!

Fotó: Pais-H Szilvia

A krém elkészítése

A tojások sárgáját a cukorral együtt elkeverjük, majd a lisztet kanállal hozzáadagoljuk. A tejet is beleöntjük, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzni kezdjük a krémet. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük.

A legvégén, kihűlés után a fánkocskákat félbevágjuk, és vaníliakrémmel, vagy ízlés szerint felesben tejszínhabbal is tölthetjük.

Címlapfotó: Pais-H Szilvia

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.