A Kígyósi Csárda szakácsai készítették a gigantikus tálat, amelyből ötszáz adagot osztottak szét és egy becsületkasszát helyeztek ki, hogy a befolyó pénzből Szűcs Péter soltszentimrei mozgássérültet tudják majd támogatni – olvastuk a Baon hasábjain.
Az ország eddigi legnagyobb hidegtála 233 kilogramm főtt, szeletelt füstölt csülköt és zöldségeket tartalmazott, amit 2017-ben a dunaújvárosi Dunai Vasmű üzemeltetője készített. A Kígyósi Csárda szakácsai ezt a rekordot döntötték meg Fülöpszálláson.
Az érdemi munka lényegében egy héttel ezelőtt kezdődött el. A tizennyolc fős csapat közel ezer órát dolgozott azon, hogy elkészüljön a rekord nagyságú hidegtál, amire csülök galantin, rétegezett sajttorta, gombával és sajttal töltött sertéskaraj, aszalt szilvával és sonkával töltött pulykamell, mintegy ötven kilogramm felvágott, tíz kilogramm előre lekockázott füstölt sajt, uborka, paprika, lilahagyma került. A díszítőelemeket Varga Károly Olimpiai és Világbajnok mesterszakács faragta meg
– sorolta a részleteket Balog Martin konyhafőnök.
A hidegtál összsúlya 425 kilogramm lett, amiből 124 kilogramm volt a faragott zöldség. Az ételt 23,36 négyzetméteren tálalták fel a szakácsok. Az új magyar Guinness-rekordot Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora hitelesítette.
Az ételért nem kértek pénzt, de becsületkasszát állítottak fel. A befolyó összeget a Guillain–Barré-szindrómás Szűcs Péternek ajánlották fel, melynek köszönhetően összegyűlt a munkába járáshoz szükséges aktív kerekesszék ára.