Életmód

Egyre többen esznek magyar kolbászt és füstölt csülköt Svédországban

Szabó Imre a hagyományos magyar ízek svédországi nagykövete.

„Ízek, illatok, emlékek édesanyáink, nagyszüleink konyhájából. Vissza-visszatérő emlék képek OTTHONRÓL, a megterített asztal étvágygerjesztő látványa. Nagymamáink begyakorolt kézmozdulatokkal készítették az akkor mindennapi ételeket, amelyek ma már különlegesen kedves ételélmények az otthon emlékeivel fűszerezve. (…) Ízléssel, szorgalmas kutatással megtalált kézművesekkel dolgozunk együtt, akik a magyar ételkészítés szigorú hagyományait követve készítik termékeiket.”

Ezekkel a mondatokkal hirdeti Göce Gourmet Mathantverk AB webshopját az interneten Szabó Imre, akinek vállalkozása magyarországi kézműves kistermelők termékeit forgalmazza a távoli Svédországban, hiszen a magyar konyha ízeihez elengedhetetlen a füstölt sonka, a csípős szalámi és kolbász, vagy egy szelet abált szalonna. Svédországban élő honfitársaink a mangalicából készített szalonnapörc mellé akár lebbencs tésztát is rendelhetnek a túrós csuszájukhoz, vagy cérnametéltet az  Újházi tyúkhúsleveshez.

Hagyományos vidéki termékek, fotó: Szabó Imre

Békéscsabán születtem, majd Békésen éltem. Svédországban 2010 óta élek és dolgozom, ahol közel fél éve indítottam el a vállalkozásomat. Cégem elkötelezett feladata, hogy minőségi magyar termékekkel lássa el a svédországi magyar közösségeket és megismertesse a magyar konyhát a svéd emberekkel

– tájékoztat küldetéséről a magyar vállalkozó.

Szabó Imre Svédországban találta meg a lehetőséget, megtetszett neki a svédek üzleti morálja, ugyanis tapasztalata szerint a helyiek megbízható és pontos emberek, emellett rendkívül nyitottak. A svéd konyha nagyon egyszerű, ezért az ott élők vágynak a különböző kultúrák gasztronómiai élményeire. A férfi felismerte, hogy ez az a terület, amely kifejezetten alkalmas a svéd-magyar kapcsolatok erősítésére.

Kiderült, mi a magyarok kedvenc levese, meglepő módon nem a gulyás
A gulyásleves a szerény hatodik helyen végzett.

A svédek főétkezéseinek gerincét a tenger gyümölcsei adják, azonban rengetegféle húsból készítenek ételt, sertéstől a jávorszarvasig, többek között nyulat, medvét, rénszarvast, őzet,  és fajdot is feldolgoznak a konyhában.

A forgalmazott termékek népszerű darabja a füstölt kolbász és a mangalicából készült szalámi, fotó: Szabó Imre

Bár Imre vállalkozása mindössze fél éves, a magyar vidék ízes termékeinek széles skálájával rendelkezik. Ezek házi jellegű hentesáruk, kolbász, füstölt áru, valamint magyar mézek, lekvárok, savanyúságok és házi tészták. Természetesen a magyar konyha alapvető fűszerei mellett (melyeket szinte alig ismernek a svédek) tejtermékek, sajt és túró is a kínálatában szerepelnek. Svéd vevői körében a hagyományos magyar termékek közül legnépszerűbbek a kolbászok, a mézek és az ételízesítők.

Szabó Imre egy élelmiszerüzletet működtet Växjöben, a hetvenezres svéd kisvárosban, ezt egészítette ki internetes webshopjával. Magyarok és svédek egyaránt a vevőköréhez tartoznak. Jelenleg túlnyomó többségben magyarok vásárolnak nála, de úgy számol, hogy három éven belül a vevők többsége svéd lesz. Imre a Facebookon is jelen van vállalkozásával, ahol időszakos akciói mellett kiváló receptekkel is szolgál az érdeklődőknek.

Íme Szabó Imre egyik hagyományos, magyar ételreceptje cége Facebook oldaláról:

Káposztás paszuly füstölt csülökkel, fotó: Szabó Imre

Káposztás paszuly füstölt csülökkel

Hozzávalók

1 db békési füstölt csülök,1 kg Tündérkert tarka bab, 1 kg vecsési savanyú káposzta, 3-4 átlagos fej hagyma, 1 fej fokhagyma, 2-3 evőkanál békési sült disznózsír, 3 púpozott evőkanálnyi liszt, 2 db 330g 20 %-os Nádudvari tejföl, 1 maréknyi Lucullus köménymag, Lucullus fekete bors ízlés szerint, 2 evőkanálnyi Lacikonyha fűszerpaprika, 4 db Lucullus babérlevél

Elkészítése

A babot és a füstölt csülköt beáztatjuk, majd ha eljön a másnap, leöntjük az áztató vizet, és ráöntünk nagyjából 4 liter friss vizet, ezzel felrakjuk főni. Eredetileg gézbe kötve rakták a fűszereket az ételbe, manapság már van őrölt kömény, a bors is mehet bele őrölve, de hagyományosan is csinálhatjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet. Ha hagyományos a csülök, akkor keveset kell sózni, ha nem, akkor biztos, hogy nem lesz elég sós, de ezt az elején nem lehet eldönteni, mivel a bab sok sót fel fog venni. Majd ha majdnem kész lesz, akkor megkóstoljuk, és utánaízesítjük.

45-50 perc után kivesszük a csülköt, és feldaraboljuk. Le kell vágni, fejteni a csontról, a csontot akár vissza is lehet tenni, levágjuk a bőrét, majd a hús tetszés szerint felvágjuk, de talán a legjobb kockázni, és úgy visszarakni főni.

Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Van, aki a legvégén, pár perccel a tűz elzárása előtt rakja hozzá, mert sokan azt szeretik, ha még szinte ropog, de ez a gyomornak rendkívül megterhelő! Főzzük meg, mert épp elég nehéz étel a füstölt csülök és a bab, nem kell még egy félig nyert savanyú káposztával is erőltetni a gyomrot. Sokan attól félnek, hogyha sokáig főzzük a káposztát, akkor szétfő, ez nem történhet meg, hiszen rendkívül sokáig főzhető.

Elkészítjük a hagymás rántást, üvegesre pirítjuk a hagymát, amit előtte szép apróra vágtunk, a már majdnem teljesen jó, hozzáadjuk a finomra vágott, tört fokhagymát, mikor már jó, szép üveges, akkor megszórjuk a liszttel és aranybarnára pirítjuk, legyen egy kis színe. Ha kész, akkor levesszük, és hozzákavarjuk a fűszerpaprikát, majd lassan, közben kevergetve hozzáadjunk nagyjából fél liternyi vizet, ezzel is elkeverjük addig, míg ki nem simul, majd a már majdnem kész káposztás babhoz adjuk, közben persze azt is kavargatva. Még főzzük egy 10-15 percet. Közben elővesszük a tejfölt, kiveszünk belőle 3-4 evőkanálnyit, ahhoz hozzámerünk a levesből egy kis levet, és azzal kikeverjük, majd belecsurgatjuk a tűzön lévő levesbe. Éppen csak forralunk rajta egyet, majd befejezzük a főzést. Tejfölt mindenki annyit szed még hozzá, amennyi ízlése szerint megfelelő. Ha gézben raktuk bele a fűszereket, ne felejtsük el kivenni még a berántás előtt!

Van, aki csípősen szereti, adjunk hozzá csípős csőpaprikát, ha az egész család úgy szereti, akkor még a fűszerek, zöldségek hozzáadásakor azt is a levesbe rakjuk, a végén pedig kiszedjük. Frissen is finom, de az igazi másnapra lesz, addigra veszi át a bab a káposzta pici savanyúságát, érnek össze az ízek.

Gasztronómiai nagykövetünk a közeljövőben Göteborgban tervezi egy újabb üzlet megnyitását, ezzel egyrészt tovább erősítené a két nép kulturális kapcsolatait, másrészt bővítené vállalkozása forgalmát.

Kiemelt kép: Szabó Imre

Így készül az eredeti káposztás paszuly Beregben
A tájegység jellegzetes étele nem diétázóknak való.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik